Teknolojiyi daha iyi bir insan yaşamı için kullanmak üzere çalışmalarını sürdüren MIT araştırmacıları, çöl havasının neminden su üretmeyi başarabilen bir cihaz geliştirdiler. İçme suyu sorununa çözüm bulması beklenilen cihaz, en kuru çöl havası şartlarında bile başarılı sonuç veriyor.
Geçen sene ilk kez önerilen bir konsepte dayanan yeni cihaz, Arizona'da Tempe'nin çok kuru hava şartlarında sahada test edildi. MIT araştırmacıları, cihazın tamamlanmasına henüz çok fazla mesafe olduğunu belirtseler de, cihaz zorlu hava şartlarında bile ilk meyvelerini vermeyi başardı.
Cihaz, meta-organik çerçeve (MOF'ler) olarak adlandırılan ve nispeten yüksek yüzey alanlı malzemelere dayanan yeni bir sistem ile üretildi. Araştırmacılar, sistem ile havada yüzde 10 oranındaki nemden içme suyu oluşturabileceklerini belirtiyorlar. Araştırmacılara göre şu anki mevcut metotlar, başarılı bir sonuç için yüzde 50 gibi çok daha fazla nem seviyesine ihtiyaç duyuyor.
Projenin bir sonraki aşamasında cihazın verimliliğini arttırmak yer alıyor. Zira, projenin araştırmacılarından Evelyn Wang, şimdilik günde her bir kilogram MOF başına 0,25 litre su üretebilen cihazdan 1 litre içilebilir su üretmeyi umduklarını söylüyor.
Araştırmacılar her ne kadar bu alanda önemli bir adım atsalar da havadaki nemden yararlanarak içme suyu yapma fikri yıllardır devletler ve şirketler tarafından yürütülen projeler arasında yer alıyor. Hollandalı şirket SunGlaicer, daha önce "Desert Twins" adını verdiği bir proje ile Sahra Çölü'nde su üretebilmeyi başarabilmişti.
İçme suyu rezervlerinin hızla tüketildiği dünyamızda, insanlığı gelecekte hiç de iyi senaryolar beklemiyor. Birleşmiş Milletler'e (UN) göre, küresel su talebinin 2050 yılına kadar yüzde 55 artması bekleniyor. Ancak insanların mevcut kullanım eğilimleri değişmezse, dünyanın 2030'da ihtiyaç duyduğu suyun sadece yüzde 60'ına sahip olacağı öngörülüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap