WhatsApp artık kullanıcı kişisel verilerini Facebook ile paylaşamayacak

WhatsApp artık kullanıcı kişisel verilerini Facebook ile paylaşamayacak

Birleşik Krallığın Bilgi Komisyonu Ofisi, uzun süredir devam ettirdiği Facebook ve WhatsApp'ın kullanıcı verilerini nasıl paylaştıklarına dair soruşturmada ateşkes ilan etti. Bilgi Komisyonu Ofisi soruşturmayı sonlandırdığını duyurarak WhatsApp ve Facebook'un artık temel veri işlemesi dışında verileri hiçbir şekilde paylaşamayacağını ve halihazırda da paylaşmadığı sonucuna ulaştığını belirtti.

Bu açıklamanın ışığında WhatsApp ve dolayısıyla Facebook'un ceza almayacağını söyleyebiliriz. Bu arada WhatsApp'ın Bilgi Komisyonu Ofisi ile veri paylaşımını konu alan bir taahhütname imzaladığını da belirtelim. Böylece WhatsApp, Facebook ile gelecekte kişisel veri paylaşımında bulunmayacağını halka açık bir şekilde taahhüt etmiş oldu. İki şirket de Genel Veri Koruma Yönetmeliği'ne uymadığı sürece her hangi bir paylaşım söz konusu olmayacak.

Bu konu ile ilgili bir blog gönderisi paylaşan Komisyon Üyesi Elizabeth Denham ise şu açıklamayı yaptı:

Veri koruma yasası bir şirketin kişisel verileri paylaşmasını engellemez. Sadece yasal gerekliliklere uymaları gerekir. Taahhütnamenin mevzuata ilişkin kullanabileceğim en etkili araç olduğu sonucuna vardım. WhatsApp hiçbir Birleşik Krallık kullanıcısının verisini -veri işlemcisi dışında- Facebook ile paylaşmayacağına dair bize garanti verdiği için ben de Veri Koruma Yasası kapsamında para cezası verme kriterlerini yerine getiremem.

Bu açıklama taahhütname söz konusu olmasaydı WhatsApp'ın para cezası alabileceğini gösteriyor. Yine de Bilgi Komisyonu Ofisi yaptığı soruşturmanın sonucunda Facebook'a ceza vermedi. Çünkü aslında WhatsApp yasaya uymayan eylemlere niyet etmiş olsa da bu eylemleri yerine getirmedi. Sonuç olarak bu ateşkesten Bilgi Komisyonu Ofisi kadar Facebook da kazançlı çıktı.

WhatsApp'ın uyması gereken Genel Veri Koruma Yönetmeliği'nin Avrupa Birliği vatandaşlarının kişisel verileri üzerinde daha fazla güce ve denetime sahip olmasını sağladığını da belirtelim. Bu yönetmelik sayesinde vatandaşlar dijital hizmetlerin verilerini nerede ve nasıl kullandığını denetleyebiliyor.

Her ne kadar bu yönetmelik Mayıs ayında yürürlüğe girmiş olsa da Bilgi Komisyonu Ofisi ve WhatsApp arasındaki soruşturma 2016 yılına uzanıyor. Whatsapp’ın 2016 yılının Ağustos ayında gerçekleştirdiği gizlilik politikalarındaki değişiklik Avrupa Birliği gizlilik birimi yöneticilerinin de dikkatini çekmişti.

Denham, WhatsApp'ın soruşturma süresince dikkat çeken ve bu taahhütnameyi imzalamasına sebep olan eylemlerini şöyle sıralıyor:

WhatsApp, kişisel verilerin bu şekilde paylaşılması için yasal bir dayanak temeli belirlememiştir; WhatsApp, bu tür kişisel verilerin paylaşılmasıyla ilgili olarak kullanıcılara yeterli adil işleme bilgisi sağlamada başarısız olmuştur; Mevcut kullanıcılar ile ilgili olarak, böyle bir paylaşım, kişisel verilerin, bu tür verilerin elde edildiği amaca uygun olmayan bir amaç için işlenmesini içerecektir; Verileri paylaşmış olsaydı, Veri Koruma Yasası'nın birinci ve ikinci veri koruma ilkelerine aykırı davranacaklarını keşfettim.

WhatsApp'ın veriler konusunda Bilgi Komisyonu Ofisine yeteri kadar koz verdiğini söyleyebiliriz. Bu arada imzalanan taahhütnamenin WhatsApp'ın kişisel verileri Facebook ile paylaşmaktan tamamen alıkoymayacağını hatırlatmakta fayda var. Zira Facebook'un sadece veri işlemcisi olarak hareket ettiği ya da WhatsApp'a destek hizmeti sunduğu durumlarda kişisel veriler iki şirket arasında paylaşıma açılabilecek.

Bir WhatsApp sözcüsünün bu konuya yönelik açıklaması ise şu şekilde:

WhatsApp olarak kullanıcılarımızın gizliliğini derinden önemsiyoruz.  Çok az bir veri topluyoruz ve her mesaj uçtan uca şifreleniyor. Geçtiğimiz yıl tekrar tekrar belirttiğimiz gibi, Birleşik Devletler Bilgi Komisyon Üyesinin endişelendiği gibi Avrupa'nın herhangi bir yerinde söyledikleri şekilde veri paylaşmıyoruz.

Tüm bu gelişmelerin sonucunda WhatsApp'ın gizlilik sözleşmesinin tekrar değişeceğini söyleyebiliriz. WhatsApp'ın imzaladığı bu taahhütnamenin ardından kişisel veri paylaşımı konusunda bir çok teknoloji şirketini de Avrupa'da ciddi yaptırımlar bekleyecek gibi görünüyor. Bu anlamda Berlin Eyalet Mahkemesi'nin geçtiğimiz ay, Facebook‘un kullanıcılara ait veri kullanımını yasa dışı olarak yorumladığını hatırlamakta fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.