Markalar öne çıkmak için mobil içeriklerini neden dikey formata çevirmeliler?

Markalar öne çıkmak için mobil içeriklerini neden dikey formata çevirmeliler?

Konuk yazarımız Kay Hsu, Facebook Creative Shop’ta Global Instagram Kreatif Lideri’dir.

1895’te sinemanın doğuşundan beri evde, işte ve sinemalarda yatay ekranlara bakıyoruz. Ancak, insanların telefonlarını, kullandıkları sürenin neredeyse %98’inde dikey yönde tutmaları nedeniyle, bir şey izlemenin yeni yolu dikey oldu. Ve bu durum markalara yeni ve yaratıcı yollarla tüketicilere ulaşma fırsatı tanıyor.

Geçtiğimiz sene, insanlar günde ortalama 29 dakikalarını telefonlarında video izleyerek geçirirken, bu süre sabit cihazlarda sadece 19 dakikaydı. Telefonunuzu nasıl kullandığınızı düşünün – hepimizin ilk yönelimi dikey yönde kullanmak. Bu yüzden markalar da dikey düşünmeli ve tüketicilerinin içerikleri içgüdüsel olarak nasıl tükettikleri konusunda kafa yormalı.

Dikey video trendine erken katılan markalar sonuçları görmeye başladılar bile. Örneğin, Mercedes Benz Instagram Hikayeler’de ilk kez reklam veren markalardan biriydi. Dikey çerçeveden en iyi şekilde yararlanan Mercedes Benz, C-Class Cabriolet’sini tüm heybetiyle sergilemek için gruplama ve bölünmüş ekran tekniklerini kullandı. Sonuç, sadece görsel olarak etkileyici olmakla kalmadı, aynı zamanda reklam hatırlanırlığında dokuz puanlık bir artışa ve Hikayeler’e özel sloganı ile mesaj çağrışımında üç puanlık bir yükselmeye neden oldu. Mercedes Benz, dikey videoların yaratıcı denemeler yapmak için ne denli harika bir fırsat olduğunun bir örneği. Tam ekran formatı sadece sürükleyici ve çekici bir deneyim sunmakla kalmıyor, aynı zamanda izleyiciyle daha güçlü bağlantılar kurmayı da sağlıyor. Ancak bu hızla büyüyen bir alan. Geçtiğimiz sene reklamcıların yarısından fazlası dikey video reklamları satın aldı, ve bu sayının 2018’de de artmasını bekliyoruz. Tüketicilerin dikkatini çekmek için markaların yaratıcı içeriğe yeni açılardan yaklaşması gerekecek.

Bunu akılda tutarak, dikey ekrandan en iyi şekilde faydalanabilmek için izleyebileceğiniz birkaç yol gösterici ilkeyi sıraladık:

  1. Çok bölümlü hikaye anlatımından yararlanın. Özellikle Hikayeler gibi formatlar birden fazla ekranla çok iyi çalışıyor çünkü insanlar bu mecralarda öncekinden çok daha hızlı hareket ediyorlar. Instagram yakın zamanda Hikayeler’e, Dönen (Carousel) Reklamları ekleme özelliğini getirdi. Böylece reklamverenlerin, Hikayeler’deki her reklama üç farklı içerik eklemelerine izin vererek, birden fazla ekranda, daha zengin hikayeler anlatmasına olanak sağladı. Markanızı ilk üç saniyede göstererek bu zamanı akıllı kullanın ve çekici, bütünsel bir hikaye yaratarak tüketicilerinizi ödüllendirin.
  2. Yaratıcı riskler alın! Bu tür bir formatın hâlâ nispeten yeni olduğunu ve tüketicilerin zevkleri doğrultusunda geliştiğini unutmayın, markanızı büyütmek ve takipçi sayınızı artırmak için riskler alın ve bu formatla yeni şeyler deneyin. Instagram Hikayeler’in gelip geçici niteliği, kısa bir süre sonra içerik kaybolacağından bu durumu daha da kolaylaştırıyor. Warby Parker’ın yeni içerik formatlarıyla sürekli oynamak gibi tutarlı bir geçmişi var. Örneğin, kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikleri yeniden düzenleyip paylaşmayı erkenden benimsemeleri, daha hızlı öğrenmelerine, bol bol yayınlanmalarına ve bir rekabet avantajı kazanmalarına olanak sağladı.
  3. Dikey video formatlarında halihazırda var olan yerel araçları kullanın. Çünkü bu araçlar yaratıcılığınızı yeni bir seviyeye çıkarma olanağı sunar ve içeriklerinizi gerçekten o platforma özel olarak uyarladığınızı göstermeye yardımcı olurlar. Örneğin Instagram’da bazı markaların Hikayeler’de çıkartma ve anket özelliklerini çok iyi kullandıklarını görüyoruz.
  4. Dikey şekil ile oynayın. 9:16’nın size sağladığı alanı ziyan etmeyin. Dikey ekran, ürünü odak haline getirmek için, bölünmüş ekranların üst üste getirilmesi ya da ayna görüntüsü verilmesi gibi bazı yaratıcı ve şaşırtıcı yollar sunar. Bottega Veneta sürekli olarak farklı çerçeve ve aralık teknikleri deneyerek ekranın tamamını en verimli şekilde kullanıyor. Şu anda Instagram’da 9:16 olmayan içeriklerin ekrana sığmasını sağlayacak bir formatı test ediyoruz, böylece markaların ellerindeki mevcut reklam öğelerini kullanmalarını sağlayabileceğiz.
  5. Tutarlı bir marka sesiniz olsun. Yeni bir formatı deniyor olmanız, diğer kanallarda yaptığınız şeylerden de uzaklaşmanız gerektiği anlamına gelmez. Kitlenize ve sizden görmeyi bekledikleri içerik tarzına odaklanın. Örneğin gayrı resmi olmakla biliniyorsanız, dikey video içeriklerinizin de hafif ve espri bazlı olmalarına özen gösterin.

2018, yaratıcılığın gerçekten dikey formata geçtiği ve markaların dikey videonun potansiyelinin farkına vardıkları bir sene olacak. Kim bilir, belki de insanlar mobil cihazlarda daha fazla film izlemeye devam ederlerse, dünyanın ilk dikey video sinemasını bile görebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.