7 Mart tarihinde Wyndham Grand Levent'te gerçekleşecek Webrazzi E-Ticaret Konferansı öncesinde düzenlediğimiz bu anket ile Webrazzi kitlesinin e-ticaret eğilimlerini görmek adına önemli sonuçlar elde ettik. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz ay sonunda sizlerle Webrazzi E-Ticaret Anketi'ni paylaşmıştık. Anketimize 20 Şubat günü yazısının yayınlanmasından sonra geçen 6 gün içerisinde ankete 1008 Webrazzi okuyucusu katıldı.
Önce genel bilgilerle başlayalım: Anketimize katılan katılımcıların yüzde 18,65'i Kadın, yüzde 81,35 ise Erkek. Katılımın en büyük olduğu kitlenin yaş aralığı ise yüzde 53 ile 25 - 34 yaş arası. Katılımcıların yüzde 98'i internetten alışveriş yapıyor. Yüzde 98'lik internetten alışveriş yapan kitlenin e-ticaret tercih sebebi ise yüzde 56 ile Fiyat Avantajı. Bu arada belirtelim sizlerle daha önce paylaştığımız TÜSİAD'ın e-ticaret pazarına dair kapsamlı raporunda da benzer olarak tercih sebebinin uygun fiyat beklentisi olduğu sonucu belirtilmişti. Fiyat avantajını yüzde 30'luk bir oran ile ürün çeşitliliği takip ediyor.
Ürün satın almadan önce internetten araştırma yapılma oranı ise yüzde 95 gibi yüksek bir oran. Mobil uygulama harcamalarına bakacak olursak son 3 ay içerisinde mobil uygulamalara 20 TL üzerinde harcama yaptığını belirtenlerin oranı ise yüzde 26.
Kargo ve teslimat gibi iade de e-ticaret için önemli bir konu. Katılımcılara iade problemi yaşayıp yaşamadıklarını sorduk. Gelen yanıtlar gösteriyor ki iade problemi yaşan kitlenin oranı %20.Teslimat kısmına gelirsek anket katılımcıları, satın alma kararlarını verirken kargo ücretinin yüzde 63, teslimat hızının ise yüzde 77 gibi yüksek oranda etkilediğini belirtti. İlginç bir sonuç ise sosyal medya tarafında çıktı. Katılımcılar sosyal medyada takip edilen bir kişinin tanıttığı ürünün, satın alma kararını yüzde 45 oranında etkilemediğini belirtti.
E-ticarette yaptığınız en büyük işlem miktarını sorduk. Katılımcıların yüzde 51'i 2000₺ üzerinde yanıtını verdi. E-posta bültenlerinde ilgi çeken ürünü o anda satın alırım diyenlerin oranı yüzde 8 gibi oldukça düşük bir seviyede.
E-ticaret siteleri arasında üye olma zorunluluğu bulunmadan alışveriş yapılmasına olanak sağlayan siteler mevcut. Katılımcılara üye olmadan alışveriş yapmayı tercih edip etmediklerini sormuştuk. Üye olmadan alışveriş yapmayı tercih edenlerin oranı yüzde 26 olarak sonuçlandı.
Alışveriş sırasında sepet haricinde kullanıcıya önerilen ürünlere ilgi de yüzde 29 oranında. E-ticaret alışverişi öncesinde kampanyalar dönemini bekleyen kitlenin oranı ise yüzde 35.
Marka bilinirliği de ankette ön plana çıkan sonuçlardan biri. Katılımcıların yüzde 54'ü bir ürünün fiyatı daha fazla olsa da bilinir bir markadan alırım dedi. E-ticaret şirketlerinin kart bilgilerini saklama özelliği de Webrazzi kitlesi için henüz tam sıcak bir konu değil. Katılımcıların yüzde 57'si kart bilgilerinin şirket tarafında saklanmasına sıcak bakmıyor.
Anket sonuçlarına dair infografiğimizi aşağıda bularbilirsiniz, dilerseniz sunum olarak da bu linkten indirebilirsiniz. Ayrıca E-ticaret konferansımıza hala bilet almadıysanız, satışlar kapanmadan buradan alabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap