TÜSİAD, Türkiye e-ticaret pazarına dair kapsamlı raporunu yayınladı

TÜSİAD, Türkiye e-ticaret pazarına dair kapsamlı raporunu yayınladı

Türkiye e-ticaret pazarında 3-4 yıl önceki dikkat çekici trend olmasa da elektronik ticaret eskisinden çok daha ileri bir noktada. TÜSİAD’ın GittiGidiyor ve The Boston Consulting Group (BCG) destekleriyle hazırladığı “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: e-Ticaret” adlı kapsamlı rapor da Türkiye'nin e-ticarette geldiği noktayı ve nereye gideceğini güzel bir şekilde özetliyor.

Raporun tanıtım toplantısında açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Türkiye'de e-ticaretin toplam perakendeden aldığı payın henüz %3.5 seviyesinde olduğunu paylaştı. Klasik perakende firmalarının, KOBİ’lerin e-ticaret ekosistemine daha fazla dahil olmaları, e-ticaret ile ilgili tüketici algısının güçlendirilmesi ve dijital okuryazarlığın geliştirilmesi gibi önemli konuların da altını çizdi. Bilecik'in dikkat çektiği bir nokta da sektör ve idari yapı arasında etkili ve yapıcı iletişimin ve kamu tarafında e-ticaret ile ilgili eşgüdümü güçlendirici bir mekanizmanın geliştirilmesiydi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Ekonomi Yuvarlak Masası Lideri Esin Güral Argat ve BCG Yönetici Ortağı Cenk Sezginsoy ise Türkiye'de dijital dönüşümün desteklenmesi gerektiğine işaret ederek 2020'de küresel e-ticaret hacminin yüzde 64'ünün gelişmekte olan ülkeler tarafından gerçekleştirilmesinin beklendiğini paylaştı.

"2019'de sektör hacmi ikiye katlanabilir"

GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı ise birkaç rakam vererek Türkiye'nin yüzde 58’lik internet ve yüzde 65’lik akıllı telefon yaygınlığıyla e-ticaret sektöründe en fazla potansiyel taşıyan ülkeler arasında olduğunu söyledi. "Perakende e-ticaret hacmi 2016’da  yüzde 32 büyüyerek 17.5 milyar TL’ye ulaştı. Ancak bu hızlı büyümeye rağmen e-ticaretin toplam perakendeden aldığı pay henüz yüzde 3.5 seviyesinde. Bu rakamın dünya ortalaması ise yüzde 8.5. Dolayısıyla gidecek daha çok yolumuz var. Sınır ötesi ticaretin de önemli katkısıyla Türkiye’de perakende e-ticaret hacminin 2019’da rahatlıkla ikiye katlanıp 35 milyar TL seviyesine gelebileceğini düşünüyorum." diyerek Türkiye’de e-ticaretin potansiyeline işaret etti.

Rapor paylaşılan önemli rakamlara geçmeden önce Türkiye'de e-ticaretin gerçek potansiyelini yakalaması için atılması beklenen bazı adımları da eklemek istiyorum;

  • Sektör ve idari yapı arasında etkin iletişimin sağlanması
  • Algı ve dijital okuryazarlığın artırılması
  • Perakendecilerin e-ticaret ekosistemine daha fazla dahil olması
  • Teknik altyapının iyileştirilmesi
  • Mevzuatın sektörün gelişimini destekleyecek şekilde düzenlenmesi

E-ticaret raporunda öne çıkan rakamlar

Aşağıda raporun öne çıkan bazı rakamlarını paylaşıyoruz ama en altta söz konusu raporun tamamını ve hazırlanan infografiği de incelemenizi tavsiye ederim.

  • Küresel e-ticaretin hacmi son 4 yılda 630 milyar dolardan 1,6 trilyon dolara, toplam perakende içerisindeki payı ise %4,2'den %8,5'e ulaştı. 2021 yılında bu oranın %13 seviyesine ulaşması bekleniyor.
  • 2020 yılında küresel e-ticaret hacminin %64'ünün gelişmekte olan ülkeler tarafından oluşturulması bekleniyor. Dünyada, sınırlar ötesi e-ticaret hacmi 400 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Sınırlar ötesi e-ticaret büyümesine devam ederek, 2020 yılında 1 trilyon dolar sınırına yaklaşacak.
  • Türkiye'de e-ticaretin hacmi 2016 itibarıyla 17,5 milyar TL'ye ulaştı. 2012 yılında %1,7 olan e-ticaretin toplam perakendedeki payı ise %3,5'e yükseldi.
  • Türkiye'de klasik perakendecilerin toplam e-ticaret pazarından aldığı pay yaklaşık %30 seviyesinde.
  • Küresel çapta mobilin e-ticaret payı %44 iken Türkiye’de bu oran henüz %19 seviyesinde.
  • 2016 yılı itibarıyla Türkiye’de e-ticaret işlemlerinin yaklaşık %19'u akıllı telefon ve tabletler üzerinden gerçekleşti. 2021 yılı için bu oranın % 49 seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.
  • Türkiye'de online alışverişin tercih edilmesindeki en önemli etken uygun fiyat beklentisi.
  • Türkiye’de internet kullanan her 3 kişiden sadece 1'i online alışveriş yapıyor.
  • Tüketiciler ürün araştırmalarını mobilde, satın almaları ise daha çok masaüstünde yapıyor.

Rapora dair bilgiler hakkında eticaretraporu.org'u ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.