Facebook, yayıncıların içeriklerine flaş haber etiketi ekleme özelliği getirdi

Facebook, yayıncıların içeriklerine flaş haber etiketi ekleme özelliği getirdi

Söz konusu flaş haber içerikleri olduğunda kullanıcılar Facebook'ta yayınlanan haberlerle saatler veya ancak günler sonra karşılaşabiliyordu. Bu nedenle yayıncılar ve kullanıcılar bu tarz haberler için çoğunlukla Twitter'ı ve Google AMP'yi tercih edebiliyordu. Twitter ve Google AMP'deki yayıncıları tekrar kendi tarafına çekmeye çalışan Facebook, algoritma nedeniyle yaşanan bu sıkıntıyı etiketler ile çözmeye karar verdi.

Bu yeni yöntemle algoritmanın gerçek zamanlı haberleri ele alma şekli değişmiyor. Ancak yayıncılar kırmızı bir "Flaş Haber" etiketi sayesinde haber kaynağı üzerinden daha fazla kullanıcının ilgisini çekebiliyor. Facebook, Kasım ayında test edilmeye başlanan Flaş Haber etiketini, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Avrupa ve Avustralya'da yer alan 50 yayıncıya daha açıyor.

Etiket yalnızca günde bir kez kullanılabiliyor. Etiket sadece 15 dakika ile 6 saat arası bir süre boyunca aktifliğini koruyabiliyor. Yayıncılar buna ek olarak ayda 5 tane daha etiket ekleme hakkına sahip. Haber kaynağında gösterilen "Flaş Haber" etkiketli içerikler aynı zamanda sayfa istatistiklerine de yansıyacak. Böylece yayıncılar flaş haber içeriklerinin performansını ayrıca ölçümleyebilecek.

Etiketin gönderilerin Haber Kaynağı değeriyle bir ilişkisi olmadığını da belirtelim. Yani gönderiler "Flaş Haber" etiketiyle görünürlüğünü geçici olarak arttıracak. Etiket kalktığında ise gönderiler Haber Kaynağı'nda yer almayacak. Yine de Facebook tarafından yapılan testlerde etikete sahip gönderilerin tıklanma oranında yüzde 4, beğenilerinde yüzde 7, yorumlarında yüzde 4  ve paylaşımında yüzde 11 artış görülüyor.

Facebook'un "Flaş Haber" etiketi, aslında Zuckerberg'in platformda görmek istediği anlamlı etkileşimlerin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor olabilir. Haber kaynağı algoritmasının değişimiyle son aylarda bir çok alanda yenilikler yapan şirket, yerel haberleri de öne çıkarmak üzere harekete geçmişti. Yine de platformdaki viral içerik yayıncılarının etkileşim ve erişimi ciddi anlamda bir düşüş yaşadı.  Bu nedenle Facebook'taki yönlendirme linklerinden beklediğini bulamayan yayıncılar, bir süre önce soluğu Twitter'da ve Google AMP'de almaya başladı. Dolayısıyla Facebok'un  yaygınlaştırdığı  "Flaş Haber" etiketi ile kaybettiği yayıncıları geri kazanmaya çalıştığını söylemek mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.