Akıllı asistanların sağladığı ses ile yapılan alışveriş pazarı, 2022'de 40 milyar doları bulacak

Akıllı asistanların sağladığı ses ile yapılan alışveriş pazarı, 2022'de 40 milyar doları bulacak

Akıllı asistanlar, özellikle Kuzey Amerika'da 2017'nin en sevilen tüketici teknolojisi ürünleri oldular. Öyle ki, 2018'in arifesinde, yılbaşı hediyesi olarak da çokça tercih edilmiş, iOS ve Google Play'de yeni yıl haftasında en çok indirilen ücretsiz uygulamalar olmuşlardı.

Sesle aktif hale gelen akıllı asistanlar, konu alış-veriş olduğunda her geçen gün tüketiciler için ayrı bir yer kazanıyor. Zira tüketiciler, internetten arama yapmak ya da alışveriş yapmak istediklerinde, bu işlemi akıllı asistanları ile iletişime geçerek yapıyorlar. Tüketicinin, klavyenin tuşlarına dokunmadan işlemlerini bu satış kanalı ile yapması hem zaman hem de verimlilik adına tüketiciye değer katıyor.

OC&C Strategy Consultants'ın, ABD ve İngiltere'deki tüketiciler üzerinde akıllı asistanlara yönelik yaptığı araştırmanın sonuçları ise oldukça ilginç. Perakende sektörü için ses ile aktifleşen akıllı asistanlar, yıkıcı bir dağıtım kanalı olarak gelecek vadediyor.  Sesle yapılan alışverişin pazarı şimdilik yaklaşık 2 milyar dolar. Pazarın 2022'de 40 milyar doları bulması bekleniyor. İngiltere'deki toplam hane sayısının %10'u, ABD'de ise %13'ünün akıllı bir asistanı var. Bu oranın 2022'de sırası ile %48'e ve %55'e çıkması bekleniyor.

Akıllı asistanlara olan talep artsa da, konu teknolojik bir ürüne güvene geldiğinde, akıllı asistanlar şimdilik geçer bir not alamıyorlar. Zira, Tüketicilerin sadece% 39'u akıllı hoparlörlerin "kişiselleştirilmiş" ürün seçimine güveniyor. Öte yandan sadece %44'ü ürünlerin en iyi fiyat seçimini sunduğuna inanıyorlar.

Amazon pazar lideri!

Pazar çok yeni ve dengeler her an değişebilir. Ancak Amazon, ABD'de %10'luk hane penetrasyonu ile en büyük pazar payına sahip. Zira Alexa'nın, en yakın rakibi Google Home'a göre iki katından daha fazla satış hacmi var. Google %4'te kalırken, onu %2 ile Microsoft'un ürünü Cortana takip ediyor.

Bu hızlı değişime ise perakende sektörü henüz hazır değil gibi görünüyor. Alış-veriş kategorinde ses ile yapılan tekliflere entegre olan sadece 39 uygulama mevcut. Özellikle hedef pazarlarda görmezden gelinemeyecek bir satış kanalına dönüşen akıllı asistanların sesli arama özellikleri ile markalar birçok pazarlama aktivitesini gerçekleştirebilir. Pazarlamanın bu yeni cephesi müşteri hizmetlerinden, indirimli ve promosyonlu ürünlerin tanıtımına kadar her türlü bilgi, fırsat ve desteği sağlayabilirler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.