Şirketler, Facebook'un "yeni mezun işe alım programı"ndan ne öğrenebilir?

Şirketler, Facebook'un

Daha verimli olmak ve maliyetlerin düşürmek gibi nedenlerle son on yılda şirketler, organizasyon içinde güçlü liderler eşliğinde çapraz fonsiyonel ekipler kuruyorlar. Bu, şirketlerin pazarda rekabet avantajı yakalamalarını da sağlayabiliyor. Örneğin, pazarlama- iletişim ve satış  gibi farklı birimlerin ortak hedeflerle birlikte çalışması ile daha başarılı iş sonuçlarının çıkması artık bilinen bir gerçek.

Öte yandan, işletme, mühendislik, psikoloji, sosyoloji gibi farklı akademik geçmişe sahip kişilerin aynı birimde çalışmaları da şirket performansını artırdığı  iddia ediliyor. Ancak konu, özellikle teknoloji şirketlerine geldiğinde birçok şirkette, bölümlerin çoğunlukla mühendislik eğitimine sahip kişilerden oluştuğuna tanık oluyoruz. Hatta ülkemizde, küresel şirketlerin pazarlama, satış birimlerine bile mühendis almak gibi bir adetleri var. Elbette, bu konuda şirketleri anlamak da güç değil.

Üretim yapan şirketlerin ya da teknoloji şirketlerinin hemen hemen her iş kolunda mühendislik gibi teknik bir alanın hakim olduğunu görüyoruz. Ancak aynı alanda akademik geçmişe sahip kişilerden oluşan birimlerin dar bir bakış açısı ve daha düşük performanslı iş sonuçları yaratabildiği belirtiliyor.

Teknoloji devi Facebook, işe alım stratejisinde bu soruna çözüm olabilecek tampon bir programı var.  The Facebook Rotational Product Manager"(RPM) isimli program, mühendislik alanına odaklı şirketlerin, bu konuda nasıl bir çözüm üretebileğine yönelik iyi bir örnek olabilir. Business Insider'da yer alan yazıda, Facebook'un RPM ile teknik bir akademik geçmişi olmayan adayları, şirket bünyesine nasıl dahil ettiği anlatılıyor.

Psikoloji ve coğrafya alanında çift anadal diploması olan ve kısa bir süre önce bu programı tamamlayan Jasmine Xu yazının kahramanı. Xu, teknik olmayan bir akademik geçmiş ile şu anda Facebook'un Marketplace ekibinde çalışıyor. Yaptığı 18 aylık bir staj döneminin ardından şirkette, Ürün Müdürü olarak çalışan genç, program sayesinde teknoloji şirketine daha kolay adapte olabildiğini belirtiyor.

Ülkemizde programlar amacına ulaşıyor mu?

Bidiğiniz gibi Facebook, bu konuda ilk örnek değil. Ülkemizde de bu programları başarılı bir şekilde hayata geçiren birçok şirket var. Her 6 aylık dönemde birim değiştiren gençler, bu programlar ile 12-18 ayın sonunda hem çalışacakları şirketin birimleri ve şirket kültürünü daha yakından tanıyabiliyor hem de kendi potansiyellerini keşfedebiliyorlar.

Ancak eğitim sisteminin bir sonucu olarak, ülkemizde genel kanı hala şirketlerin mühendislik eğitimi olan adaylara öncelik tanıması yönünde. Konunun ilerleyebilmesi için ise atılacak çok adım var. Özellikle İnsan Kaynakları ve Organizasyonal Gelişim gibi bölümlerdeki çalışanların konuya sıcak bakmayan şirket yöneticilerini ikna etmek gibi büyük bir işleri var. Öte yandan, kanımca konuyu farklı disiplinler ile çalışarak hem şirkete hem de adaya değer kazandıracak mezuniyet programlarının yapılması da faydalı olabilir. 'Programlar amacına ulaşıyor mu?' kafaları kurcalayan bir  soru. Bu alanda çalışıyorsanız, ya da böyle bir programa dahil olduysanız lütfen deneyimlerinizi yorumlarla paylaşın. Bu sayede konu hakkında daha fazla aydınlanabiliriz.

Elbette mühendislik eğitimi almayan bir kişinin, mühendisleri ilgilendiren spesifik bir alanda çalışması beklenmeyebilir. Ancak tampon programlar ile Facebook gibi bazı birimlere teknik bir eğitim geçmişi olmayan adaylar yerleştirilebilir.

Gençler'e not: Cesur olsun

Konu mezunlara geldiğinde ise teknik bir bölümden mezun olmayan gençler ülkemizde her geçen gün geleceğe daha umutsuz bakıyor. Bu konuda ise gençlere küçük bir tavsiye:  'Bu pozisyon için beni değerlendirmezler' diye düşünmeyin. Cesur olun, kendiniz olun ve istediklerinizden vazgeçmeden ilerleyin.

Bu arada Jasmine Xu'un hikayesini okumak isterseniz linki takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.