Space X, PAZ adlı gözlem uydusunu yörüngeye getirmek için Falcon 9'u başarıyla fırlattı

Space X, PAZ adlı gözlem uydusunu yörüngeye getirmek için Falcon 9'u başarıyla fırlattı

SpaceX'e ait bir Falcon 9, perşembe günü Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki  SLC-4 tesisinden başarılı bir şekilde fırlatıldı. Fırlatma, PAZ adlı gözlem uydusunu Dünya'nın yörüngesine ulaştırmak adına büyük önem taşıyordu. Aynı adı taşıyan görevle "PAZ" gözlem uydusu, bu hafta İspanya'da  Microsat-2a ve Microsat-2b uyduları ile uzaya gönderilmişti.

"PAZ" görevinin amacı büyük ve uzun vadeli. Uydu, Musk'ın bir İspanyol müşterisi için tasarlandı. Uydu ile hem hükümet hem de özel ticari müşterileri için coğrafi iletişim ve radar görüntüleme sağlanmak isteniyor.

Bu arada fırlatılan Falcon 9'un diğer bir görevi de tüm dünyada internet bağlantısı sağlamak için gönderilen uyduları taşımak. Tintin A & B olarak adlandırılan Microsat-2a ve Microsat-2b'nin  Dünya istasyonlarına konuşlandırılarak iletişim kurduğu belirtildi. Musk, bunu kısa bir video ile paylaştı.

Mavna birkaç yüz metre uzağa fırladı

Musk, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda fırlatış sırasında mavnanın kurtarma gemisinden "birkaç yüz metre" uzağa fırladığını da söyledi.

Tweetine mavnanın hasar görmeden suya düştüğümü yazan Musk, sonrasında belirgin bir hasar olmadığını Instagram'dan bir görselle aktardı.

Mavna'nın  tekrar tekrar kullanılması  SpaceX'in maliyetlerini önemli derece düşürebiliyor.  Zira, toplam roket fırlatma masrafının onda birine sahip olan mavna fırlarmanın 6 milyon dolarlık bir bölümünü kapsıyor. Bu sebepten dolayı şirket, aynı mavnanın mümkün olduğunca sık göreve çıkarılmasını istiyor.

Space X'in PAZ projesi ile ilgili gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.