Değişen medya endüstrisinin ekosistemini tekeline geçirmeye çalışan teknoloji şirketleri arasında sinsi bir savaş var. İnternet kullanıcısını elinde tutan Facebook ve Google, şu anda dijital yayın kuruluşlarına trafik sağlayan iki önemli kaynak. Ancak durumu istedikleri zaman yayın kuruluşlarının aleyhine çevirebilme yetkinliklerinin olması, yayın kuruluşlarını diken üstünde tutabiliyor.
Mesela, Facebook'un Haber Kaynağı'na yönelik algoritmasındaki son değişim marka ve yayıncıları platformda reklam bütçelerini artırmadan mutlu edecek gibi görünmüyor. Yayıncılar tarafından pek de dostane karşılanmayan Facebook'un yaptığı son değişiklik ise Google'ın hanesine artı bir puan olarak geçmiş gibi görünüyor.
Google'ın 2016'da tüm kullanıcılara açtığı servis AMP ise son zamanlarda daha fazla site sahibi tarafından kullanılıyor. Nedeni ise servis sayesinde hızlı yüklenen web sayfalarının web sitelerine daha fazla trafik çekmesi. Şirket, bu hafta geliştiricilere yönelik düzenlediği konferansta, 31 milyon web sitesinin Ekim'den bu yana yüzde 25 artışla AMP kullandığını açıkladı.
Bu arada Chartbeats, bir araştırma yayınladı. Araştırmaya göre Google, dijital yayın kuruluşlarına daha fazla trafik gönderirken, Facebook'un trafik gönderiminde ciddi düşüşler gözlemlendi.
Yüzde 40 daha fazla trafik
Chartbeat'in, New York Times, CNN, Washington Post ve ESPN'yi içeren müşterileri arasında yaptığı araştırmaya göre, Google bu özelliği ile sadece Şubat ayında bir önceki aya göre 466 milyon (yüzde 40) daha fazla sayfa gösterimi gönderdi. Öte yandan Facebook, aynı dönemde sayfa sahiplerine toplamda 200 milyondan daha az trafik sağladı.
Bir ay içinde değişen trafik oranlarının ise Facebook'un değiştirdiği algoritmadan kaynaklı olduğu düşünülüyor.
Bu arada Google'ın AMP'yi e-postalara da entegre ettiğini geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaşmıştık. AMP for Gmail ile kullanıcıların hiç bir siteyi, sosyal medya platformunu ya da dijital mağazayı ziyaret etmeden, tüm işlemleri Gmail üzerinden yapmalarını sağlıyor.
Pazar güçlerini kullanan teknoloji platformları içerik üzerindeki kontrollerini genişletmek istedikleri düşüncesi ile eleştiriliyorlar. Önümüzdeki dönemlerde ise alternatif bir çözüm bulunmaz ise, yayıncılık endüstrisinin bu platformlara daha fazla bağımlı olacağını tahmin etmek pek de güç değil.
Görsel Kaynak: Pexels
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap