Gmail ile AMP'yi birleştiren Google, domine olduğu pazarda yeni bir döneme mi giriyor?

Gmail ile AMP'yi birleştiren Google, domine olduğu pazarda yeni bir döneme mi giriyor?

Kullanıcılar, daha hızlı ve pratik olması nedeniyle, iletişimlerinde her geçen gün daha fazla sohbet uygulamalarını tercih etseler de, düşünülenin aksine e-posta kullanımı gün be gün artıyor. 2017'de 3,7 milyarı bulan e-posta kullanıcı sayısının 2021'e gelindiğinde 4,1 milyarı geçmesi bekleniyor. Artışın internet nüfusuna yeni kullanıcıların eklenmesinin rolü büyük.

Markalar için ise e-posta kullanımı önemi bir pazarlama aracı. Özellikle araştırmalar, e-posta pazarlamasının sosyal medya ile birlikte kullanıldığında daha fazla etkili olduğunun altını çiziyor. Başarılı bir e-posta kampanyası için ise doğru kitleye ulaşmak bir yana dursun, zamanlama, mesajın içeriği ve sunuluş şekli de mühim.

AMP for Gmail

Teknoloji devi Google'a ait bir ürün olan Gmail'se markaların tüketicileri ile daha fazla interaktif bir iletişim sağlayabilmeleri için yeni bir özellik ekledi. Buna göre Google, Gmail ile AMP'nin (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) gücünü birleştirdi. "AMP for Gmail" isimli özellik ile geliştiricilerin daha ilgi çekici, etkileşimi yüksek ve uygulanabilir e-posta deneyimleri oluşturmaları hedefleniyor.

Bu arada Booking.com, Pinterest şirketler AMP özelliğini e-postaları ile birleştirerek tüketicilere daha interaktif deneyimler yaşatmaya başladılar. Blogundan duyurduğu bilgilere göre, özellik 13 Şubat'tan itibaren kullanıma açıldı.

Kullanıcıları Gmail'e hapseder mi?

"AMP for Email" açık kodlu bir sisteme sahip olduğundan, diğer e-posta işlemcileri de özellikten yararlanabilecekler. Ancak yeni özelliğin tartışmaları da beraberinde getirdiğini paylaşalım. Kimilerine göre, entegrasyon on yıllar boyunca temelinde orijinal kalan e-posta yapısına uygun değil ve bu değişim korkunç bir fikir. Yapılan değişimin kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde rekabet baskısını da önplana çıkaracağı düşüncesi yaygın.

Tıpkı Facebook'un yaptığı gibi Google'ın da başta başkalarının içeriği üzerindeki kontrolünü genişletmek için pazar gücünü kullanacağı düşünülüyor. Bu sayede Google, içeriğin kendisinde tanımlamış olduğu bir sistem yaratmaya çalışıyor olabilir. Kullanıcıların hiç bir siteyi, sosyal medya platformunu ya da dijital mağazayı ziyaret etmeden, tüm işlemleri Gmail üzerinden yapmalarına neden olması, sadece Google'ın hanesine puan kazandıran bir sisteme geçiş yapılacağı riskini beraberinde getiriyor. Kullanıcılar için platform değiştirmeden işlerini görmeleri onlara avantaj gibi görünse de, sistem e-postalarına hapsolan bir kitlenin oluşmasına neden olabilir.

AMP,  Google'ın kullanıcıları için mobil sayfaların yüklenmesini hızlandırması bahanesi ile yarattığı bir sistem. 2015'te duyurulan özellik 2016 yılında tüm kullanıcılarına açılmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.