Dubai'nin otonom POD'ları, sosyal bir yolculuk deneyimi sunacak

Dubai'nin otonom POD'ları, sosyal bir yolculuk deneyimi sunacak

Otomobil endüstrisi, Henry Ford'dan sonraki en inovatif dönemini yaşıyor. Çevre ile dost, tasarruflu elektrikli araçlar, araç paylaşım eko sistemleri ve otonom araçlar yakın gelecekte pazarlarını çok hızlı bir şekilde büyütecekler.

Karayolu taşımacılığında otomasyon son 10 yılda hızla gelişen bir teknoloji. Gelecekte, otonom karayolu taşıtları, daha verimli ve üretken ulaşım ağları, gelişmiş emniyet yöntemleri ile birçok avantajı beraberinde getirecek. Dubai ise bu konuda yatırım yapan pazarlardan biri durumda. Kent yetkilileri, taşımacılıkta otonom drone taksilerin ardından son olarak otonom POD'ları tanıttı. Projenin hayata geçmesi ile kendi kategorisindeki mobil araçlar Dubai'de kullanıma açılacak.

10 kişilik yolcu taşıma kapasitesi olan POD'lar, İtalyan şirket NEXT Future Transportation tarafından üretildi. Dubai'de gerçekleştirilen World Government Summit'te tanıtılan araçlar tek şarjda 3 saat mesafe yol alabiliyor. Aracın tekrar şarj olması ise 6 saati buluyor.

Öte yandan videoda gösterildiği gibi her bir POD birbirine hareket halindeyken bile monte edilebiliyor. Şirket sözcüleri, birleşmenin 15-20 saniye içinde gerçekleştiğini ve  araçların birbirinden ayrılmasının 5 saniye gibi bir süreyi bulduğunu söylüyor.

Şehir içi toplu taşımacılık sistemleri için faydalı olabilecek POD'lar saatte ortalama 20 km gidiyor. Zira araçlar zamanından ödün vermek istemeyen yolcular için çok da kullanışlı olmayabilir. Ancak esnek bir zaman diliminde, hem sosyalleşmek hem de farklı bir yolculuk deneyimi yaşamak isteyenler için eğlenceli bir yöntem gibi görünüyor. Bu arada araç içinde,  yolcuların cep telefonlarına indirdikleri uygulamadan da içecek siparişi verip, ödemeyi yine uygulamadan yapabilecekleri bir ortam yaratılıyor.

2030'a kadar toplu taşımanın yüzde 25'ini otonom araçlar oluşturacak

Birçok pazarda olduğu  gibi Dubaili yetkililer, geleceğin şehir içi toplu taşıma sistemlerinin hem elektrikli hem de otonoma dayalı olacağına inanıyor. Aralarında Tesla taksilerin yer alacağı otonom toplu taşıma araç sistemini 2030 yılına kadar yüzde 25 seviyesine çekmek istiyor

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.