Google Chrome, reklam engelleyici eklentisini devreye alıyor

Google Chrome, reklam engelleyici eklentisini devreye alıyor

Teknoloji devi Google'a ait web tarayıcısı Google Chrome'da beklenen gün geldi. İnternet kullanıcısına daha iyi deneyim yaşatmak isteyen şirket, bugünden itibaren uygunsuz reklamları engellemeye başlıyor.

Chrome'un, Better Ads Standards'ta (Daha İyi Reklam Standartları) yer alan kuralları ihlal eden reklamları sitelerden kaldıracağını geçtiğimiz yıl duyurmuştuk. Eklenti, yapılan araştırmalar sonucunda, kullanıcıların en fazla rahatsız edici bulduğu 12 reklam deneyimini kapsıyor.

Yasaklı reklamlar masaüstü ve mobil ortamlar olmak üzere iki ana kategoriye ayrılıyor. Masaüstünde, otomatik açılan sesli videolar, pop-up reklamlar, büyük yapışkan reklamlar ve belli bir süre kapatılmaya izin vermeyen Prestital reklamlar yer alıyor. Bunlara ek olarak mobil kullanımda ise 4 farklı reklam modeli daha yasaklı reklamlar arasına girecek. Coalition for Better Ads, internet sitesinden hangi reklam modellerinin yasaklı olduğunu aylar öncesinden detaylı olarak yayınlamıştı.

Chrome, açıklanan yaklaşımı kullanarak başarısız olan sitelerde reklamları otomatik olarak engelleyecek. Bu arada Google, site sahiplerinin kuralları ihlal edip etmediklerini değerlendirecek. Linkin takip edilmesi durumunda açılan sayfanın sol tarafındaki "Masaüstü" ve "Mobil" bağlantılar kontrol edilerek test edilebilir. Sitede ihlaller olması durumunda site sahipleri sorunları düzeltip, Google'dan sitelerinin incelenmesini isteyebilirler.

Engelleme nasıl olacak?

En az bir ağ isteği engellendiğinde, Chrome kullanıcıya reklam engellemenin gerçekleştiğini gösteren bir mesajın yanı sıra "bu sitedeki reklamlara izin ver" seçeneğini belirleyerek bu ayarı devre dışı bırakma seçeneği gösterecek. Masaüstü kullanıcıları için Chrome'un adres çubuğu, Chrome'un mevcut pop-up engelleyicisine benziyor. Android kullanıcıları, ekranın alt kısmındaki küçük bir bilgi çubuğunda iletiyi görüp ve daha fazla bilgi görmek ve varsayılan ayarı geçersiz kılmak için "ayrıntılar" bölümüne dokunabilecekler.

Chrome, Better Ads Standards'ı ihlal ettiği tespit edilen sitelerde müdahaleci reklamları otomatik olarak bloke etseler de kullanıcılar, "bu sitedeki reklamlara izin ver" seçeneğini belirleyerek bu özelliği devre dışı bırakma seçeneğine sahip olacaklar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.