Google, Chrome'un reklam engelleyicisini gelecek yıl yayına alacak

Google, Chrome'un reklam engelleyicisini gelecek yıl yayına alacak

Reklam engelleme yazılımları artık internetin inkar edilemez bir gerçeği ve Google'ın da bu değişime sessiz kalmayacağı Nisan ayında belli olmuştu. Gelen yeni bilgiler Google'ın Chrome'un reklam engelleyicisinin ne zaman kullanılabileceğini ve nasıl çalışacağını gün yüzüne çıkarıyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre Google, Chrome için kullanıcılara kötü bir deneyim sunan, rahatsız edici reklamları engelleyen bir dahili reklam engelleyici geliştiriyor. Bu eklenti Chrome'un masaüstü ve mobil uygulamalarında tarayıcı açılırken aktif olacak ve kullanıcılardan geri bildirimler alarak reklam engellemeye başlayacak. Chrome, özellikle otomatik oynayan sesli videolar, içeriğe ulaşmayı engelleyen reklamlar ve uygunsuz açılan pencereleri bu yeni araç ile engellemeye çalışacak.

Chrome'un bu yeni özelliğinin 2018 yılında çıkacak sürümünde devreye alınması beklenirken, Google'ın diğer reklam engelleyicilerilere bir hamle yapıp yapmayacağı da aklımın ucundan geçmiyor değil. Zira Google'ın daha doğrusu Alphabet'in gelirlerinin yüzde 88'i dijital reklam gelirlerine dayanıyor. Dolayısıyla internette reklamların azalması yayıncıların olduğu kadar Google'ın da kazancını da etkileyen bir durum haline gelmiş durumda.

Google da halihazırda yayıncılarla temas halinde ilerliyor ve daha iyi reklamların yayınlanmasını amaçlayan bir koalisyonun (Better Ads) üyeleri arasında yer alıyor. Bu oluşumda sadece Google değil, Facebook ve çeşitli yayıncıların olduğunu da belirtelim ve Chrome'un bu dikeye neler katacağını beklemeye devam edelim.

Son olarak KPCB'nin Internet Trends 2017 raporu ile PageFair‘in yayınladığı 2017 Adblock Raporu'ndan konuyla ilgili birkaç grafik paylaşalım. IAB Türkiye'nin de reklam engelleme yazılımlarının 2015’te 21,8 milyar dolar kaybettirdiğine dair bir istatistik sunduğunu hatırlatalım.

Ülkelere göre mobilde reklam engelleyici kullanım

Ülkelere göre masaüstünde reklam engelleyici kullanım

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.