Tinder, fiziksel mağaza açabilir mi?

İnternette başlayan bir işin fiziksel mağaza da açması anlamına gelen Click-to-Brick, her zaman e-ticaret sitelerine has bir model olarak kabul gördü. Peki gerçekten öyle mi? Yoksa farklı internet girişimleri de fiziksel mağazalarla büyüyebilir mi? Mesela Tinder?

Tinder henüz fiziksel bir mağaza açmış değil ama Tinder'ın eski çalışanları tarafından geliştirilen Bumble, bu işe adım attı. Aslında Bumble, Tinder'dan farklılaşmasını sağlayacak iş odaklı buluşmaları da tetikleyen BumbleBizz adlı farklı bir adım atmıştı. Ancak asıl en önemli fark artık fiziksel bir mekâna sahip olması. Evet, Bumble artık kullanıcılarının buluşup sosyalleşebileceği gerçek bir mekâna sahip.

Nasıl bir mekân?

Hive (kovan) adlı mekân aslında sıradan bir kahve dükkânı veya bar modelinde kurgulanmış bir yer. İç tasarımıyla tamamen Bumble'a has ve kullanıcılarına faydalı olabilecek etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Haftanın her günü hizmet veren mekânda Bumble ürünlerinin satışı da yapılıyor ve elde edilen gelir kâr amacı gütmeyen kurumlara iletiliyor.

E-ticaret dışındaki girişimler için Click-to-Brick

Şimdiye kadar e-ticaret sitelerinin Click-to-Brick modeliyle büyümesine alıştığımız için Bumble'ın hamlesi elbette kendini sorgulatıyor ve "Click-to-Brick modeli sadece e-ticaret siteleri için mi geçerli?" sorusunu akıllara getiriyor. Böyle bir adım atmadan önce elbette işin matematiğini (gelir-gider hesabını) yapmak ve ona göre adım atmak gerek. Bu hesaplamadan sonra doğru konumda açılacak bir mağaza/mekân farklı internet girişimlerinin büyümesine de katkı sağlayabilir. Özellikle popüler oyunların bu konuda şanslı olduğunu düşünüyorum. Zira oyun sektörü hem en etkileşimli kullanıcılara sahip, hem de Angry Birds gibi oyunların milyonlarca 'ticari/markalı eşya' satabildiğine şahit olduk. Diğer yandan farklı SaaS girişimlerinin incelenebildiği ortak kullanımlı bir mekân da güzel sıradışı bir deneyim yaşatabilir.

Paylaşılan bilgilere göre Bumble şimdilik yeni 'kovan'lar açma niyetinde değil ama alınacak geri dönüşlere göre bu kararın değişeceğini de düşünmek zor değil...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.