Türkiye'de reklam engelleyici yazılım kullanımı ne durumda? [Rapor]

Türkiye'de reklam engelleyici yazılım kullanımı ne durumda? [Rapor]

Reklam engelleme yazılımlarının geleceği dijital yayıncılığının geleceği için büyük önem taşıyor. Bu alanda yayıncıların sürdürülebilir gelir elde etmesi için çalışan PageFair'in yayınladığı 2017 Adblock Raporu da dünya çapındaki reklam engelleyici yazılım kullanımının fotoğrafını çekiyor.

PageFair'in raporuna göre reklam engelleyiciler Asya'da ciddi şekilde mobil ağırlıklı bir patlama yaşarken Avrupa ve ABD'de daha ziyade masaüstünde, yani bilgisayar üzerinde yaygınlaşan bir reklam engelleyici kullanımı var. Buna nazaran Danimarka, İsveç, Finlandiya gibi Kuzey Avrupa ülkeleri reklam engelleyici kullanımında dikkat çekici bir tablo sergiliyor.

Türkiye masaüstünde Avrupa ortalamasının gerisinde

Söz konusu raporda kullanıcılarla yapılan bir araştırmaya da yer veren ve bu eğilimin gerçek sebeplerini araştıran PageFair'in rakamlarını sıraladığımızda Türkiye masaüstünde %7 reklam engelleyici kullanımıyla hem Batı Avrupa ortalamasının (%20) hem de Orta ve Doğu Avrupa ortalamasının (%12) altında bulunuyor.

Mobil reklam engelleyicilerde ne durumdayız?

Mobil reklam engelleyici yazılım kullanımı ise Türkiye'de henüz keşfedilmiş gibi duruyor. Türkiye'de mobil reklam engelleyici kullanım oranı yüzde 1 bile değilken bu oran Çin'de yüzde 13'e Endonezya'da yüzde 58'e kadar çıkıyor. Mobilde dünya ortalamalarına baktığımızda ise Asya Pasifik'te yüzde 16, Avrupa ve Amerika'da yüzde 1, Ortadoğu ve Afrika'da ise yüzde 2 oranlarını görüyoruz.

PageFair, yayınladığı 20 sayfalık raporda reklam engelleyici yazılım kullanımının (Ablock vb. yazılımlar) yaşlılar arasında da arttığını söylüyor ve kullanıcıların reklam engelleyicileri en çok arkadaşlarından öğrendiği sonucunu ortaya koyuyor.

Milyar dolarlık savaş

Geçen yıl sonunda reklam engelleyici analiz aracı Admiral’a göre yayıncıların her ay 3,45 milyar dolar kaybettiğini(!) paylaşmıştık, IAB Türkiye ise reklam engelleme yazılımlarının 2015’te 21,8 milyar dolar kaybettirdiğini açıklamıştı. Bakalım Chrome'un dün açıklanan reklam engelleyici özelliğinin devreye girmesinden sonra bu rakamlar ne kadar değişecek.

Aşağıda PageFair'in detaylı 2017 Küresel Adblock raporunu inceleyebilir, yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.