Sürücüsüz ve elektrikli otomobiller Türkiye'de sigorta dünyasını nasıl değiştirecek?

Sürücüsüz ve elektrikli otomobiller Türkiye'de sigorta dünyasını nasıl değiştirecek?

Sürücüsüz ve elektrikli otomobillerin otomotiv sektörünün geleceği olduğunu pek çok kez dile getirmiştik. Otomotiv dünyasının önde gelen markaları da bizimle hemfikir olacak ki her geçen gün yeni bir sürücüsüz ve elektrikli otomobil haberi karşımıza çıkıyor. Fakat bu yazımızda otomotiv sektörüne değil değişimin diğer yüzü olan sigorta sektörüne odaklanmak istiyoruz.

Bu konuyu ele almak istememizin nedeni sürücüsüz otomobillerin sadece otomotiv sektörünü değil kasko, trafik sigortası dahil olmak üzere sigorta sektörünü de baştan aşağıya değiştirecek olması. Kafamızdaki soru işaretlerini gidermek için sektörün önde gelen sigorta şirketlerine hem sürücüsüz hem de elektrikli otomobillerle ilgili sorularımızı yönelttik.

Sürücüsüz otomobillerin Türkiye piyasasına ne zaman gireceğinden tutun da Türkiye’de servisi olmayan elektrikli otomobiller için kasko ürünü sunuyor musunuz gibi sorulara kadar pek çok soru ilettik. Ulaştığımız pek çok sigorta firması sürücüsüz ve elektrikli otomobillerle ilgili çalışmalarının olmadığından bahsederken sadece Quick Sigorta konuyla ilgili detaylar paylaştı.

"Kasko sigortaları ürünü sorumluluk bazlı sigortalar haline dönüşecek"

Quick Sigorta'nın bizimle paylaştığı bilgilere göre şirket, sürücüsüz araçların çoğunun ileride bireysel sahiplik olarak değil, araba paylaşım hizmetleri gibi servis sağlayıcılar tarafından sahip olunarak işletileceğini düşünüyor. Öncelikle sürücüsüz otomobiller için sigorta kavramı farklılaşacağını belirten Quick Sigorta, mevcutta belki de mal sigortası türü olan bildiğimiz kasko sigortasının artık bir sorumluluk sigortası türüne dönüşeceğini ekledi. Kısacası bu tür araçlar için kasko sigortaları ürünü sorumluluk bazlı sigortalar haline dönüşecek.

Yine bununla birlikte Türkiye’de kullanılan anlaşmalı tutanak uygulamasının da sonucu olarak kazaların yüzde 100'e yakını insan hatası kaynaklı olduğu düşünüldüğünde sürücüsüz araçlarda sadece araç üreticilerinin değil belediyeler, kara yolları, park işleticileri gibi altyapı sağlayıcılarının da sorumlulukları daha belirgin ve parametrik hale gelecek, dolayısı ile onların sorumluluk sigorta ihtiyaçları artacak.

Quick Sigorta'ya göre bunların yanı sıra araçlar artık elektronik cihaz özelliğini tam olarak kazanacak olmaları nedeniyle elektronik cihaz sigortası özellikli kasko sigortaları da sigorta paketinin bir parçası olacak. Otomobiller daha fazla donanım ve yazılım içermesi sebebiyle siber güvenlik gibi farklı sigortaların da gündeme gelebileceğini düşünen Quick Sigorta, otomobillerle ilgili bilgilerin kötüye kullanılmasına karşı sigorta ihtiyacının artacağını da paylaştı.

Kısacası Quick Sigorta'ya göre kasko poliçeleri araç sahiplerinin sorumluluğunda olan ve üretici garantisinin dışında kalan doğal afetler, yangın, hırsızlık, terör riskleri ve kullanıcı hatası gibi riskleri içerecek Elektronik Cihaz Bazlı Kasko sigortası ile üretici ve distribütör firmalarının sorumluluğunda olan aracın yazılımlarından dolayı ortaya çıkacak riskleri ve sorumlulukları teminat altına alan sorumluluk bazlı Kasko sigortası olacak.

Quick Sigorta'nın dijital bir şirket olmanın yanında bir sigorta şirketi olarak da şimdiden bu ürün yapılarına hazır olduğunu da ekleyelim. Elektrikli otomobiller için asistans, ikame araç, çekici gibi standart hizmetler ve klasik kasko teminatları dışında araç piline ilişkin marka bazlı özel şartlar ile elektrikli otomobillerin ihtiyaçlarına cevap verecek spesifik hizmetleri sunan Quick Sigorta, hibrit otomobillerle ilgili bilgiler de paylaştı.

Sürücüsüz otomobillerin kasko maliyetleri daha düşük olacak

Ürünlerinin genellikle belli özelliklere ilişkin özel şartları ve teminatları içerdiğini dile getiren Quick Sigorta, hibrit otomobillerle tamamen elektrikli otomobiller ile aynı kaskoları kullanmadığını, hibrit araçlar için özel tanımlamalar bulunduğunu paylaştı. Elektrikli otomobillerle standart otomobillerin kasko fiyatları anlamında büyük farklılıklara sahip olmadığının altını çizen şirket, Türkiye’de servisi olmayan elektrikli araçlar için herhangi bir kasko ürünü ise sunmuyor.

Sürücüsüzü otomobillerin yazılımlarından dolayı ortaya çıkacak olan çarpma, çarpışma, devrilme tarzı riskleri teminat altına alan kasko maliyetlerinin daha düşük olacağını da paylaşan Quick Sigorta, yurt dışında Tesla otopilot sistemini kullananlara yüzde 5’lik indirim sunduğunu, otopilot sisteminin kullanımından itibaren bütün Tesla modellerinin kaza oranının yüzde 40 azaldığı da belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.