Ripple CEO’su Garlinghouse'un anlatımıyla: XRP

Ripple CEO’su Garlinghouse'un anlatımıyla: XRP

Kripto para ekosisteminde açıklamaları ile Ripple CEO’su Brad Garlinghouse kadar heyecan yaratan çok az insan var. Geçtiğimiz günlerde New York’ta Yahoo Finance’in düzenlediği All Markets Summit for Crypto organizasyonunda konuşan Garlinghouse, Ripple şirketini ve yüzde 61’ine sahip olduğu XRP kripto parayı anlattı. XRP 2017 yılında yüzde 32 bin değer kazandı. Ayrıca Garlinghouse bitcoinin de çok daha fazla değerleneceğine inananlardan.

Garlinghouse, forumda Çin’in en büyük online ödeme şirketlerinden LianLian ile Ripple blok zinciri tabanlı xCurrent platformu üzerinden uluslararası anlık ödemeler için anlaşma imzaladıklarını da ilk defa duyurdu. Esprili bir dille; eskiden New York’tan Londra’ya 100 bin poundu aynı gün göndermek istediğinizde bunun en kolay yolunun uçağa binip parayı kendinizin götürmesiydi ama artık xCurrent ile sınır ötesi bankalar anlık olarak kendi aralarında işlem yapabiliyorlar diye Ripple’ın gelecekte neler planladığına dair ipuçları verdi.

Gençliğinde ve dotcom balonu döneminde telekom sektöründe çalışan Garlinghouse o dönem ki teknolojik gelişimlere olan yaklaşımın neden bu gün kripto para teknolojisine benzediğini bir anekdotla anlattı:

O dönem SBC Communications yöneticisi, şimdi AT&T yönetiminde olan Randall Stephenson ile aralarında geçen bir diyalogda Randall, SBC’nin asla VoiceIP teknolojisine ihtiyacı olmayacağını asıl önemli onanın sağlam analog bir ses ağı olduğunu söylemiş. Şimdi AT&T tamamen VoiceIP üzerine kurulu, ses networkü diye bir teknoloji kalmadı diye hatırlatıyor.

Aynı durumun şu an bankacılık sektöründe yaşandığını anlatan Garlinghouse, bunun daha başlangıç olduğuna ve kripto ekosisteminin daha çok yolun başında olduğuna inanıyor. Geçtiğimiz günlerde ABD senatosunda gerçekleşen toplantıyı ise, bunlar sektörün olgunlaşmasını sağlayan önemli hareketler sözleri ile yorumluyor.

Garlinghouse, kripto ekosisteminde gitgide artan bitcoinin öleceğine dair fikirlere pek ihtimal vermese de XRP’nin bitcoinden 1000 kat daha hızlı ve ucuza işlem yaptığını hatırlatıp bitcoinin ödeme yöntemi sorunlarına bir çözüm getirebileceğine de pek inanmadığını belirtiyor.

Ripple genel olarak bankaların sınır ötesi işlemlerine odaklanıyor. Sınır ötesi işlemlerde şu an bankalar SWIFT sistemini kullanıyorlar ama bu sistem bir avuç bankanın elinde. Diğer bankalar bu bankalara inanılmaz ücretler ödüyor. Jamie Diamon neden bitcoin için bu kadar kötü konuşuyor bir düşünün. Citi, HSBC ve Chase bankaları SWIFT sistemini yönetiyor, diğer bütün bankalar bu sistemi kullanmak için onlara ödeme yapmak zorunda. Ripple şirketinin bir çok banka ile iletişimde olduğunu ve bankaların hemen hemen hepsinin SWIFT sistemi dışında bir alternatifin arayışında olduğunu belirten Garlinghouse, konuştuğumuz herkes Ripple’ın başarılı olmasını istiyor ve inanın bu adamlara ödeme yapmaktan hepsine bıkkınlık gelmiş sözleri ile açıklık getiriyor sektörün dar boğazına.

Sonuç olarak Garlinghouse Ripple’ın başarılı olabilmesinin, daha yeni yeni olgunlaşmaya başlayan bu “ergen” endüstrinin gelişebilmesine bağlı olduğunu biliyor. Diğer blok zinciri teknolojileri ve girişimlerini rakip olarak görmediğini aslında her şeyin internetin ilk çağlarına çok benzediğini hatırlatıyor. Hepsinin kendine göre kullanım alanları var, bazıları hayatta kalacak bazıları silinecek ama bu çeşitlilik sektörün olgunlaşabilmesi için gereken bir şey.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.