2018'de dünyanın en değerli 10 markası

Pazarlama ve Finans alanları arasındaki boşluğu doldurmak için 1996 yılında kurulan marka danışmanlığı firması Brand Finance, 2018 yılının en değerli firmalarını açıkladığı raporunu yayınladı. Ağrılıklı olarak teknoloji şirketlerinin yer aldığı listede Apple, Google ve Facebook ilk 10'a girerken Amazon ilk sıraya yerleşti.

Brand Finance bu değerlendirmeyi yaparken markaların pazarlama yatırımlarını, hissedar yatırımlarını ve iş performansını dikkate aldı. Böylece her bir markanın, şirkete ne kadar katkıda bulunduğunu da hesapladı.

10. ICBC

2008'den beri küresel marka değeri yüzde 3'ten yüzde 15'e kadar yükselen Çin Endüstri ve Ticaret Bankası, 2017'den beri 10. sıradaki yerini koruyor.

Marka Değeri: 59.2 Milyar Dolar

Geçtiğimiz yıldan itibaren yüzde değişimi: +24%

Geçen Yılın Sıralaması: 10

9. Walmart

2017 ile kıyaslandığında değer kaybeden Walmart, Amazon ile rekabet etmek için online alışveriş odağını arttırıyor. Bunun için mağaza içine Gel-Al kuleleri inşa eden şirket, bünyesine Parcel gibi yeni girişimleri dahil ediyor ve Uber'den destek alıyor. Bunların yanı sıra teslimat için yeni teknolojiler üzerinde de çalışmaya devam ediyor.

Marka Değeri: 61.5 Milyar Dolar

Geçtiğimiz yıldan itibaren  yüzde değişimi: -1%

Geçen Yılın Sıralaması: 8

8. Verizon

Geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 5 oranında değer kaybeden Verizon, son olarak sahip olduğu AOL ve Yahoo şirketlerini birleştirerek ortaya koyacağı Oath ismindeki girişimiyle gündeme gelmişti.

Marka Değeri: 62.8 Milyar Dolar

Geçtiğimiz yıldan itibaren  yüzde değişimi: -5%

Geçen Yılın Sıralaması: 7

7. Microsoft

Yıla güçlü bir başlangıç yapan Microsoft, bulut hizmetlerini yaygınlaştırmanın yanı sıra Windows 10’un aylık aktif 600 milyonu aşkın cihaz tarafından kullanılmasını sağladı. Yine de şirket marka değeri açısından rakipleri Apple ve Google'a yetişemiyor. Üstelik bulut hizmetleri konusunda da Amazon'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Marka Değeri: 81.2 Milyar Dolar

Geçtiğimiz yıldan itibaren  yüzde değişimi: +6%

Geçen Yılın Sıralaması: 5

6. AT&T

Tıpkı Verizon gibi AT&T'nin de 2017'deki marka değeri yüzde 5 gerilemiş durumda. Bu yıl telekomünikasyon kısmında kullanıcılarının bir kısmını daha küçük ölçekli firmalara kaptıran şirket, geçtiğimiz yıllarda bünyesinde CNN, TNT, HBO, Warner Bros. gibi bir çok kanalı ve web sitesini bulunduran Time Warner’ı alarak medya sektöründe faaliyet göstermeye başlamıştı.

Marka Değeri: 82.4 Milyar Dolar

Geçtiğimiz yıldan itibaren yüzde değişimi: -5%

Geçen Yılın Sıralaması: 4

5. Facebook

Facebook, yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen marka değerini yükseltmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 45 oranında değerlenen şirket, 2017 raporunda yer aldığı 9. sıradan 5. sıraya yükseliyor.

Marka Değeri: 89.7  Milyar Dolar

Geçtiğimiz yıldan itibaren yüzde değişimi: +45%

Geçen Yılın Sıralaması: 9

4. Samsung

Rapora göre Samsung'un marka değeri her geçen yıl biraz daha artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 6. sırada yer alan şirket bu yıl 4 sıraya yüselerek teknoloji dünyasının güçlü isimlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Şirket elektronik cihaz üretimin yanı sıra yapay zeka ve kripto para alanlarında da yeni atılımlar yapıyor.

Marka Değeri: 92.3  Milyar Dolar

Geçtiğimiz yıldan itibaren yüzde değişimi: +39%

Geçen Yılın Sıralaması: 6

3. Google

Geçtiğimiz yıl aynı raporda ilk sıraya yerleşen Google, bu yılki raporun 3. sırasında yer alıyor. Rapora göre Google'ın zirvedeki yerini koruyamamasının sebebi ise internet aramaları ve bulut teknolojilerinde lider olmasına rağmen diğer teknolojilere gerektiği kadar odaklanmaması.

Marka Değeri: 120.9 Milyar Dolar

Geçtiğimiz yıldan itibaren yüzde değişimi: +10%

Geçen Yılın Sıralaması: 1

2. Apple

Rapora göre 2017'de yüzde 27 değer kaybetmesine rağmen söz konusu marka değeri olduğunda 2. sıradaki yerini kimseye kaptırmıyor.  Şirket gelirlerinin üçte ikisini ürettiği iPhonelar üzerinden kazanıyor. Dolayısıyla 2. sırada kalması için iPhone satışlarının sekteye uğramaması mühim.

Marka Değeri: 146.3 Milyar Dolar

Geçtiğimiz yıldan itibaren yüzde değişimi: +37%

Geçen Yılın Sıralaması: 2

1. Amazon

Geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında değerini yüzde 47 oranında yukarı taşıyan Amazon, şirketin toplam piyasa değeri ve gelirleri bakımından en büyük internet şirketi. Çevrimiçi bir perakendeci olmanın yanı sıra bulut altyapısı ve elektronik ürünler sunan şirket, müzik ve video alanında yayıncılığa da adım atıyor. Geçtiğimiz yıl Whole Foods'u satın alan internet devi, dijitalden fiziksele uzanan bir yolculuğa çıkıyor.

Marka Değeri: 150.8 Milyar Dolar

Geçtiğimiz yıldan itibaren yüzde değişimi: +42%

Geçen Yılın Sıralaması: 3

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.