Açık kaynaklı blockchain projesi Hyperledger, Hyperledger Sawtooth 1.0'ı piyasaya sürdü

Açık kaynaklı blockchain projesi Hyperledger, Hyperledger Sawtooth 1.0'ı piyasaya sürdü

Linux Vakfı’nın açık kaynak blockchain projesi olan Hyperledger; son açık kaynak blockchain projeleri olan Hyperledger Sawtooth 1.0’ı piyasaya sürdü. Ekip, Sawtooth’tan önce Hyperledger Fabric isimli projelerini geçtiğimiz yıl Temmuz ayında 1.0 versiyona ulaştırmıştı.

Son çıkan Hyperledger Sawtooth’un; dinamik bir uzlaşma platformu oluşturmaya olanak tanıyan blockchain üzerinde yönetim özelliği ve buna bağlı olarak üyelerin teknoloji ilerledikçe kuralları gerektiği gibi hızlı bir şekilde ayarlayabilmeleri en önemli yenilik olarak görünüyor. Bu durum işlemlerin paralel olarak gerçekleştirilebilmesine de olanak tanıyor. Aynı zamanda Ethereum uyumluluğu da olan Sawtooth birçok dil desteği ile birlikte piyasaya sürüldü.

Sawtooth projesine büyük katkılar sağlamış olan ve bu proje üzerinde şirketlerin uygulamalar geliştirmesini sağlayan BitwiseIO firmasının CEO’su James Mitchell; bitcoinin prensiplerine sahip birçok blok zinciri projesi olduğunu ama Sawtooth projesine ilgi duymalarının tamamen projenin blok zinciri temel prensiplerine bağlılığı ile ilgili olduğunu belirtti. Bu durumun da karşılıklı güven ve bu güveni garanti altına alan bir sistem olmasından kaynaklandığını ekledi.

Projenin şimdilik Intel, Huawei ve Cisco’nun da aralarında bulunduğu 18 organizasyondan 54 destekçisi bulunuyor. Hyperledger’ın neden iki farklı blok zinciri teknolojisi geliştirmeye çalıştığı anlamsız gelebilir. Ama Mitchell;  blok zinciri teknolojisine farklı bakış açılarını pazara sunup, hangisinin daha iyi olduğuna ve aralarında anlamlı farklar olup olmadığına geliştiricilerin ve kullanıcıların karar vermesinin daha sağlıklı olacağını düşünüyor.

Bütün geliştirilen bu blok zinciri platformlarının 1.0 versiyonlarından sonra olgunlaşmaya başlayacaklarına inana Mitchell’a göre çok yeni olan blok zinciri teknolojilerinde bir çok fikri denemek-yanılmak ve daha da iyilerini yapmak gerekiyor.

Linux, açık kaynak kodlu bir proje olarak nasıl farklı tatlar farklı ihtiyaçlar için çözümler üretilebilmesine olanak tanıyor ise blok zinciri teknolojisinde de aynı yaklaşım bizi daha hızlı ilerletecektir.

Her platformun blok zinciri fikrine farklı bir bakış açısı var; kripto para borsalarında ve ICO'lar da bu bakış açıları alınıp-satılıyor. Önümüzde ki yıllarda farklı blok zinciri uygulamalarında ki işlemleri nasıl birbirine bağlayabileceğimiz konusunda çalışmalar hız kazanacak gibi görünüyor. Projeler olgunlaştıkça nelerin işe yaradığı ne gibi konuların gereksiz olduğu da ortaya çıkacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.