ABD'li bilim insanları, süper iletkenleri ve mıknatısları kullanarak beyin hücrelerine ait ilk tam analog sinapslarını oluşturdu. Science Advances dergisinde yer alan makalede, bilim insanları böyle bir sistemin milyonlarca hatta milyarlarca nöron ağının oluşturulmasına yol açacağını belirtiyorlar.
Sinapslar veya sinir uçları, sinir hücrelerinin yüzeyinde, yakındaki nöronlara bilgi aktarılmasına, onlarla özel moleküller-nörotransmitterlerin paylaşılmasına izin veren özel yapılar olarak biliniyor.
Sinapsların, biyolojik bir sistem gibi öğrenen ve insan beyni gibi çalışan bilgisayarların yaratılmasında eksik parçayı tamamlayacağına inanılıyor. National Institute of Standards and Technology'de (NIST) yapılan araştırmada, bilim insanları sinapsların, yeni bir yapay zeka türü olarak tasarlanan "nöroformik bilgisayarların" geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacağına inanıyor. Zira, otonom araçlar ve kanser teşhisi gibi konularda algı ve karar verme süreçlerini geliştirebileceği düşünülüyor.
Yapay zeka, tıp dünyasında bir oyun değiştirici olabilir. Futurism'in verdiği bilgilere göre örneğin, İngiltere Oxford'daki bir hastanede doktorlar, onların yaşamı tehdit eden kalp rahatsızlıklarını tespit etme kabiliyetini geliştiren yapay bir beyni başarıyla test ettiler. Bir girişime göre ise, yapay zeka teknolojileri 4 bin kadar akciğer kanserini insan doktorlardan 1 yıl daha önce teşhis koyabileceğini iddia ediyor.
İnsan beynini taklit edebilecek
Günümüzde sistemlerini çalıştıran konvansiyonel bilgisayarlar hala bağlam tanıma gibi görevlerle mücadele ediyor. NIST araştırmacıları, yapay zekanın anıları bizim yaptığımız gibi tutmadığını belirtiyor. Bilgisayarlarda iki görev ayrı ayrı yapılırken, insan beyni bilgileri hem işliyor hem de anıları sinapslara depoluyor.
Ancak yeni yapay sinapsın, yapay zekanın bu sorununu çözebileceği iddia ediliyor. Bilgisayarların insan beynini taklit etmesine izin veren buluş, şu anda hala test aşamasında. Araştırmacılar, yapay zeka sistemlerinin mevcut yeteneklerini geliştirebilecek yeni nesil suni beyinlerin bir gün güç sağlayabileceğinden şüphe duymuyorlar.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap