Apple, iPhone X özelliklerine sahip daha uygun fiyatlı bir cihaz çıkarabilir

Apple, iPhone X özelliklerine sahip daha uygun fiyatlı bir cihaz çıkarabilir

Apple'ın amiral gemisi iPhone X yüz tanıma teknolojisi ve uçtan uca ekranıyla müşterilerin ilgisini çekiyor ancak müşteriler 999 dolar olan fiyattan çekiniyor. Bu nedenle de müşteriler daha düşük fiyatlardaki seçeneklere yöneliyor. KGI analisti Ming-Chi Kuo, Apple'ın iPhone X'in öne çıkan özelliklerine sahip daha düşük fiyatlı bir iPhone üzerinde çalıştığını ve bu türünün bu yılın sonlarına doğru piyasaya sürüleceğini ifade ediyor.

Düşük fiyatlı iPhone'un da iPhone X ile aynı yüz tanıma sensörüne ve Home tuşu bulunmayan 6.1-inçlik uçtan uca LCD ekrana sahip olacağı düşünülüyor. Hatta Kuo, bu ürünün 700 ve 800 dolar aralığında olacağını tahmin ediyor. Eğer Kuo'nun tahminleri doğru çıkarsa iPhone X'den daha uygun fiyatlı olan bu telefon yine de iPhone 8 modellerinden daha pahalı olacak.

Buna rağmen KGI Securities, bu yeni telefonda bazı değişiklerin söz konusu olabileceğini ifade ediyor. Örneğin, iki lensli arka kamera yerine tek lensli olan kullanılabilir. Şirket aynı zamanda bu telefonda iPhone X'in yeni OLED ekranı yerine daha eski bir LCD ekran kullanıclacağını düşünüyor. Bunların yanı sıra Kuo da bu üründe iPhone X'de kullanılan paslanmaz çelik kasa yerine alüminyum kasa ile karşılaşacağımızı ön görüyor.

KGI'a göre Apple, bu ürünün yanı sıra başka düşük fiyatlı modeller piyasaya sürecek. Bu modelin  iPhone X'in yeni versiyonu olması da ihtimaller dahilinde. Yeni versiyonda aynı 5,8 inçlik gövdeye yeni bileşenler eklenmesi olası. iPhone X'in Plus modelinde ise 6,5 inçlik OLED ekranla karşılaşabiliriz. Bu yeni iPhone'ları ise her zamanki gibi ancak Eylül ayında görebileceğiz.

Bu arada KGI Securities ve Ming-Chi Kuo tarafından yapılan açıklamaların henüz Apple tarafından onaylanmadığını belirtelim. Bu açıklamaların dayanağı ise Apple'ın 2013 yılında ucuz iPhone olarak piyasaya sürdüğü 5C modeli olabilir. O tarihte Android telefon üreticileriyle yarışmak isteyen Apple, 5C'yi Amerika’da 2 yıl kontratlı olarak 16 GB için 99 dolar, 32 GB içinse 199 dolar fiyatlarıyla piyasaya sürmüştü. Çoğunlukla iPhone 5’in özelliklerine sahip olan fakat plastik kasası sayesinde maliyeti düşen iPhone 5C’nin piyasaya çıkmasından bir ay sonra ise Apple, iPhone 5C üretimini yarıya düşürmüştü. Üstelik bu süreçte iPhone 5S, 5C’nin yaklaşık dört katı hızda satmaya devam etmişti.

Yine de araştırma şirketi IHS Markit’in iPhone X’den beklentileri bunların çok daha üzerinde. IHS Markit geçen ay yaptığı açıklamada, iPhone X’in, ilk kez piyasaya sürüldükten üç hafta sonra, aktif olarak kurulan iPhone tabanının yüzde 2’sine ulaştığını söyledi. Her ne kadar bu iki görüş birbirinden uzak olsa da Apple'ın gelirlerini artırmak için yeniden ucuz bir iPhone piyasaya sürmesi olası. Umarız Apple bu sefer beklediği satış rakamlarına ulaşır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.