Bulletin: Google'ın yurttaş gazeteciliğini destekleyen yerel haber servisi

Bulletin: Google'ın yurttaş gazeteciliğini destekleyen yerel haber servisi

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla 2000'li yıllarda karşımıza çıkan Yurttaş gazeteciliği kavramı, Google'ın yeni projesi Bulletin'in temelini oluşturuyor. Yurttaş gazetecilerin, yerel hikayeler üretmesini sağlayan Bulletin'da kullanıcıların kendilerine ait bir içerik sitesi yaratmalarına gerek kalmadan mobil telefonları üzerinden metin, video ve fotoğraf paylaşması sağlanıyor.

Topluluk içerisinde yer alan haberler ise Google arama motorunda gösterilerek öne çıkarılacak. Google'ın büyük ihtimalle Google News servisinde öne çıkaracağı bu yapı, yerel gelişmeleri merak eden insanların karşısına çıkacak. Ancak bu gönderilerin öne çıkarılmadan önce kalite ve doğruluk açısından nasıl inceleneceği henüz bilinmiyor.

Yine de Google'ın şimdiye kadar internette yer alan bir çok yalan haber ve söylentiye karşı duyarlı olduğunu hatırlatalım. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında arama sonuçlarına bilgi doğrulama desteği ekleyen şirket, online dezenformasyonu engellemek isteyen haber doğrulama platformu teyit.org'a da arama sonuçlarında öncelik vermişti.

Programın deneme sürümünü Tennessee eyaletindeki Nashville ve Kaliforniya eyaletindeki Oakland'da kullanıma açacak olan Google, tüm Yurttaş gazetecileri Bulletin uygulamasına davet ediyor. Nashville'de gerçekleşen Bulletin etkinliğine katılan Blogger Sami Cone, etkinlikte çektiği videoyu YouTube takipçileriyle paylaştı. Videoda yapılan açıklamaya göre; Bulletin'da kullanıcılar canlı bloglamada olduğu gibi bloglarını anlık olarak güncelleyebilecek ve görüntüleme istatistiklerini rakamlarını görebilecek.

Bullettin, Google için Haber ve Arama hizmetlerine daha fazla kullanıcı çekmenin yollarından biri olabilir. Üstelik yurttaş gazetecilerin ve yerel haberlerin artışı Google'ın bir yayıncı olarak konumlanmasını sağlayabilir. Böylece ilerleyen zamanlarda yayıncıları devreden çıkarabilir ya da yayıncılardan haberlerini öne çıkarmak için daha fazla para isteyebilir. Ancak bu bahsettiklerimizin gerçekleşebilmesi için Google'ın tıpkı Medium gibi yurttaş gazetecileri teşvik etmek için bir gelir modeli vaad etmesi gerekebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.