ABD seçimlerine müdahale eden Rus hackerları Hollandalı casuslar tespit etmiş

ABD seçimlerine müdahale eden Rus hackerları Hollandalı casuslar tespit etmiş

Kasım 2016'da gerçekleştirilen ABD Başkanlık Seçimleri'nin Rusya'nın sosyal medya platformlarını kullanarak manipüle ettiğine yönelik çok ciddi kanıtlar var. Kanıtlar dahilinde Facebook, Twitter gibi sosyal ağların yanı sıra, Microsoft'un sahip olduğu arama motoru Bing ve Google'ın da dahil olduğu dava hala sürüyor.

Seçimlerdeki manipülasyona yönelik tartışmalara ise bugünlerde bir yenisi daha eklendi. Hollandalı bir haber kanalının iddiasına göre Hollandalı casuslar, bir Rus siber korsan grubunun kullandığı ve ABD seçimine müdahale eden Kremlin destekli bilgisayarlara sızmayı başardılar.

2014'ten beri "Cosy Bear" adını alan bilgisayar korsanlarının peşinde olan Hollanda İstihbaratı (AIVD),  Moskova’nın Kızıl Meydanı yakınlarında bir üniversite binasının altında Rus bilgisayar sistemlerine ulaşmayı tesadüfen başardı. İstihbarat servisi  ABD hükümetini 2015 yılının sonlarına doğru uyarsa da, ABD'li yetkililerin seçimlerde Ruslar tarafından manipule edildiklerini anlamaları çok geç oldu.

Bu arada, Washington Post'ta yer alan bilgilere göre de, AIVD'nin sadece ağ trafiğine değil, çalışma alanlarındaki gözetim kameralarına da erişebildiği belirtiliyor. Bu bağlamda, casuslukta kimlerinde rol aldığının kanıtının olduğu belirtiliyor.

Süreç karışık bir hal alıyor

Rusya Devlet Başkanı Putin'in ABD seçimlerini manipüle etmesi için talimat verdiğine yönelik raporlar sunulmuştu. Öte yandan  ABD Başkanı Donald Trump'ın da işin içinde olabileceğine yönelik cevabı bilinmeyen soruları ortaya atıyor. Özellikle Trump ekibinin sürecin ilk aşamasında seçimlere Rusya'nın müdahale ettiğine yönelik iddiaları asılsız bulması  ve reddetmesi dikkatleri daha fazla üzerlerine çekmesine neden olmuştu.

Giderek daha karmaşık hal alan sürecin nasıl yönetileceğini hep birlikte tanık olacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.