İstanbul ve Boston merkezli yerli yapay zeka girişimi: FalconAI

İstanbul ve Boston merkezli yerli yapay zeka girişimi: FalconAI

ACT Venture Partners’tan 2,5 milyon euro yatırım alan yapay zeka girişimi FalconAI, sınırlı miktarda elde edilebilen veri ile eğitebilebilecek özgün yapay zeka çözümleri sunmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında kurulan girişim, ABD’de (Boston) iki, Türkiye’de (İstanbul) iki olmak üzere toplam dört kişilik bir ekip tarafından yönetiliyor.

Büyük veriye daha az bağımlı yapay zeka algoritmaları

Olcay Yılmazçoban, Berk Özer ve Orhan Tunç Çeliker tarafından kurulan FalconAI, yaklaşık 7 aylık geliştirme sürecinin arından karşımıza çıktı. Alınan yatırımla birlikte hem ülkemizde hem de ABD'de ekiplerine yapay zeka alanında öncü çalışmalar yapan mühendis ve araştırmacıları katarak hızla büyümeyi planlayan FalconAI, büyük veriye daha az bağımlı olan, hızlı öğrenebilen ve ölçeklenebilir yapay zeka algoritmaları geliştiriyor.

Çok büyük veri setlerine ihtiyaç duyulması ve hafızanın transfer edilememesi gibi  yapay zeka teknolojilerinin önemli problemlerine odaklanan FalconAI, geliştirdiği yapay zeka tekniklerini, özellikle büyük veri elde etmesi güç olan sektörlerde yenilikçi çözümler üretmek için kullanmayı planlıyor.

Geliştirmekte oldukları tekniklerin performansını artırma ve paralelinde bu teknikleri çeşitli sektörlerde ticari bir ürüne dönüştürmek için prototip geliştirme aşamasına olan girişim, yapay zeka alanında çalışan rakiplerinden çok daha farklı bir alana odaklanıyor.

Sınırlı veri ile eğitilebilecek yapa zeka teknikleri

Yapay zeka alanındaki çalışmaların büyük bir çoğunluğu yapay zeka algoritmalarının çeşitli uygulamalarda kullanılıp daha yüksek performans elde etmesini amaçlıyor. FalconAI ise yapay zeka çözümlerini sınırlı olan veri ile eğitilebilecek yapay zeka tekniklerine odaklanıyor.

Çözüm geliştirdiği sektörün dinamiklerine göre farklı gelir modelleri kullanmayı planlayan girişim, Türkiye'den çıkarak globalde başarılı bir yapay zeka firması olma hedefiyle kuruldu. Tıpkı Google DeepMind'ın yaptığı gibi yapay zeka alanında ileri düzey araştırmalar yapmayı hedefleyen FalconAI, sahip olduğu yetkinliği farklı sektörlerde ticarileştirerek global anlamda başarılı bir yapay zeka firması olmayı planlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.