WhatsApp, KOBİ'ler için ücretsiz Android uygulaması WhatsApp Business’ı piyasaya sürdü. Uygulama Endonezya, İtalya, Meksika, İngiltere ve ABD başta olmak üzere kademeli olarak dünya genelinde küçük işletmelerin ilgisine sunulacak. İlerleyen günlerde ise uygulamanın Türkiye’de de Google Play mağazasında yerini alması bekleniyor.
Şimdilik sadece Android cihazlar için piyasaya sürülen uygulama, küçük işletmelerin müşterilerine daha kolay bir şekilde dönüş yapmasını amaçlıyor. Küçük işletmelerin kişisel mesajlarını işle ilgili mesajlardan ayırabilmelerini sağlayan uygulama, aynı zamanda 1,3 milyar kullanıcıya sahip WhatsApp için de ciddi bir gelir kaynağı yaratmanın adımlarını atıyor.
Geçtiğimiz aylarda onaylanmış hesap karmaşasıyla gündeme gelen WhatsApp, Mart 2017'de işletme hesaplarını test etmeye başlamıştı. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında onaylı işletme hesaplarına geçiş yapan popüler uygulama, işletmelere özel uygulamasını ise Eylül 2017'de tanıttı.
Bugünden itibaren WhatsApp Business uygulamasını indiren küçük işletmeler, işletme tanımı, email, adres ve web sitesi gibi bilgileri girerek profillerini oluşturabilir. Konuşma esnasında ise WhatsApp kullanıcıları, bu profilin bir İşletme Hesabına ait olduğunu bilecek. Bu işletme hesabı WhatsApp'ın markanın bu hesaba sahip olduğunu onaylamasıyla Onaylanmış Hesaba dönüşme imkanına da sahip.
WhatsApp Business’ın özellikleri
Kullanıcılarına bir çok farklı araç sunan WhatsApp Business, Messenger'da gördüğümüz Hızlı Cevapları da bünyesinde bulunduruyor. WhatsApp Business’ın öne çıkan özelliklerini ise İşletme Profilleri, Mesajlaşma Araçları, Mesajlaşma İstatistikleri, WhatsApp Web ve Hesap Türü olarak sıralayabiliriz.
İşletme Profilleri sayesinde müşteriler işletmenin tanıtımı, e-posta veya mağaza adresi ve web sitesi bağlantısı gibi bilgileri görüntüleyebiliyor. Mesajlaşma araçları ise işletmelere genel olarak Facebook sayfalarının Messenger'da kullandığı araçları işletmelerin ilgisine sunuyor. Bu araçlar arasında sıkça sorulan sorular için hızlı cevaplar, işletmeleri insanlara tanıtan karşılama mesajları ve meşgul olduğunuzda kullanılabilecek mesajlar yer alıyor.
WhatsApp Business webde de kullanılabilecek
Mesajlaşma İstatistiklerinde, İşletmeler mesajların kaç tanesinin okunduğu gibi metrik veriler elde edilerek analiz yapılabilirken, WhatsApp Web özelliğiyle işletmeler WhatsApp Business'ı masaüstü bilgisayarlarda da kullanabiliyor.
Yukarıda da bahsettiğimiz Hesap Türü özelliğinde ise işletmeler, “işletme hesabı” olarak listeleniyor. Böylece WhatsApp kullanıcıları işletmeyle mesajlaştıklarının bilincine varıyor. Zaman içinde hesaptaki numarayla, işletme numarasının örtüştüğü teyit edilen bir takım işletmeler ise onaylı hesap olarak görünebiliyor.
Tüm bu özellike ve değişiklikler işletme olmayan WhatsApp kullanıcısını etkilemiyor. Bu kullanıcıların yeni bir uygulama indirmelerine gerek yok. WhatsApp’i her zamanki gibi kullanmayı sürdüren kullanıcılar aynı zamanda aldıkları mesajlar üzerinde kontrol sahibi olmaya da devam edecek. Arzu ettikleri taktirde işletme numaralarını da engelleyebilecek olan kullanıcıların mesajları ‘spam’ olarak işaretleyemeleri de mümkün.
İnsanlar ve işletmelerin daha hızlı ve basit bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan WhatsApp Business, aynı zamanda şirket için bir gelir kaynağına dönüşebilir. Bu konuda Matt Idema'nın geçtiğimiz Ağustos ayında WhatsApp’ın bir gün reklam yayınlayarak gelir elde etme ihtimalinin henüz ortadan kalkmadığını söylediğini hatırlamakta fayda var.