Dünya’nın dört bir yanından hükümetler kripto paralara nasıl yaklaşacaklarına dair fikirler ve düzenlemeler gelirken bir yeni haber de Fransa’dan geldi. Konuya kendi bakış açılarıyla bir yaklaşım sergilemek için, Les Echos’un “Mösyö Bitcoin” ismini taktığı, Science Pro ekonomi profesörü ve eski Bank of France'ın yöneticisi Jean-Pierre Landau; kirpto para birimlerinde ki riskler ile başa çıkmak için oluşturulan bir grubun başına geçirildi.
Landau’nun mazisi biraz karışık. 2014’te Financial Times için hazırladığı makalesinde, sanal para birimlerini ağır eleştirmiş ve bir iki nedenden cazip olabileceğini savunmuştu; vergi kaçırma, para aklama ve spekülasyon. O dönemki makalesinde “Bitcoinler günümüz modern zamanlarının laleleri gibi(1636 Hollanda lale balonuna atıfta bulunarak) bu çılgınlık daha bitmedi. Ne kadar daha devam ederse o kadar yatırımcı yanacak” olarak tanımlıyor Bitcoini.
Bu makaleyi kaleme aldığı tarihlerde Bitcoin 860 dolardan işlem görüyordu ve geçtiğimiz ay 19900 dolar seviyesine kadar tırmandı. Arada yaşanan fiyat düzeltmeleri ile şu sıralar 12000 dolar seviyesinde işlem görüyor.
Landau’nun yeni görevini açıklayan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire; kısa zamanda kripto paralar ile ilgili yapılacak düzenlemeler için ekipten yeni fikirler bekliyor. Kripto para birimlerinin gelişimini ve düzenlenmesini kontrol altına almak isteyen Maliye Bakanı Le Maire; para aklama, vergi kaçakçılığı ve yasadışı faaliyetlerin finansmanı için kripto para birimlerinin kullanılmasını engelleyecek yeni yöntemler geliştirilmesini istiyor. Ayrıca Le Maire bu dönem G20 zirvesi başkanlığını yapan Arjantin’den bu konuyu ele almasını talep etti.
Fransa’nın bu konuya yaklaşımını izlemek ilginç olacak. Ayrıca şu sıralar Avrupa Birliği yeni bir para aklama karşıtı bir yasa üzerinde çalışıyor ve bu yasa kripto para birimlerini de kapsıyor.
Bitcoin için son günlerin sıkıntılı geçmesinin en büyük nedeni; Güney Kore ve Çin hükümetlerinin, sorunlara kripto para borsalarını yasaklamaya çalışarak yaklaşmaları. Hükümetler daha fazla uluslararası işbirliği olmaksızın, bitcoin gibi merkezcil olmayan para birimlerini insanların kullanmasını engellemenin de bir yolu olmadığının farkına varıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap