Sağlık sektörünün dijital transformasyonuna yönelik adımlar atan teknoloji devi Apple'ın Standford Üniversitesi ile ortaklaşa yaptığı araştırma Apple Heart Study'i duyurmuştuk. Apple'ın geliştirdiği bu uygulama, Apple Watch ile senkronize çalışarak atrial fibrillation (AFib) gibi kalp ritim bozukluklarını tanımlamaya çalışıyordu.
Bloomberg'de yer alan habere göre, şirket şimdi de akıllı saatlerine Elektrokardiyografi (EKG) muayene özelliğini getirmeye çalışıyor. Üstelik çalışma, geçtiğimiz aylarda Apple'ın AliveCor firması tarafından geliştirilen Kardiaband'dan da oldukça farklı. Apple Watch için hazırlanan Kariaband, akıllı saate takılarak EKG ölçümü yapabilen bir aksesuardı. Ancak habere göre, Apple test ettiği bu yeni uygulaması ile doğrudan kalp atışlarını izlemek için harici bir aksesuar istemeyecek.
Uygulama, Apple Watch'un yeni sürümleri için hazır olsa da şirketin izlemesi gereken bir prosedür süreci var. Zira, Apple'ın bu özelliğe sahip akıllı saatlerini piyasaya sürebilmesi hükümetlerin yetkili makamlarından izin alması gerekiyor. ABD'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı olan Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin sadece onayı 2 yıl sürebiliyor.
EKG muayeneleri, hastanelerde ya da muayenehanelerde yaygın olarak kullanılıyor. Ancak bu testler kalp faaliyetlerini çoğunlukla kısa süreliğine izliyor. Bu sebepten dolayı yöntem, potansiyel anormallikleri belirlemede kısıtlamalar yaratabiliyor. Holter monitör yöntemi ile de giyilebilir versiyonları var. Ancak bu yöntem de genellikle kalbi en fazla birkaç gün boyunca izleyebiliyor.
Apple Watch şu anda gelişmiş bir nabız ölçüm sistemine sahip. Ancak bu sistem sağlık endüstrisinin kabul edebilmesi için yeterli bir donanıma sahip değil.
Ölüm nedenlerinin yüzde 31'i kardiyolojik rahatsızlıklardan
Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, yaklaşık 17 milyon ile dünya genelinde ölüm sebeplerinin yüzde 31'i kardiyolojik rahatsızlıklardan dolayı oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verdiği bilgilere ise bu oran ülkemizde 39.8 olarak kayıtlara geçiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap