Mobil ekosistemi altüst eden platformlar: Ünlü uygulamaları

Mobil ekosistemi altüst eden platformlar: Ünlü uygulamaları

Akıllı cep telefonu kullanımına paralel olarak tüketicinin mobil uygulama kullanım artışı son yıllarda ünlüler için de bir cazibe merkezi haline geldi. Sosyal medya hesapları ile yaptıkları marka işbirliklerinin yanı sıra, oyun, topluluk gibi birçok kategoride piyasaya sürülen uygulamalar onlara yeni bir gelir kapısı oldu.

Mobil dünyaya yarattığı oyunlar ile dikkatleri üzerine çeken Glu Mobile, ünlülere yönelik yarattığı mobil uygulamaları ile de sık sık gündemde. Şirket, geçtiğimiz yıllarda Katty Perry, Kim Kardashian ve Britney Spears gibi Amerikan popüler kültürüne ait halk figürlerinin hayranları ile buluşması için mobil uygulamalar geliştirdiler.

Mesela 2014'de şirket tarafından geliştirilen Kim Kardashian: Hollywood 2015'de 40 milyondan fazla indirildi. Aynı yıl uygulamadan 71 milyon dolardan fazla gelir elde edildiği söylentiler arasında. Oyun ise uygulama içi satın alımlar sunarak oyunculara kendi ünlülerini yaratmaya davet ediyor. Uygulama, bugünlerde yenilenen yüzüyle yine dikkat çekiyor.

Yine bir başka ünlü Britney Spears da kendi oyunu olan American Dream'ı piyasaya sürmüştü. Uygulama, kullanıcıların bir pop yıldızı gibi anlaşmalar yapmalarını, şarkı sözü yazmalarını, müzik etkinlikleri düzenlemelerini sağlıyordu. Kullanıcısına sanal olarak pop yıldızı gibi hissettiren American Dream, Amerikan rüyasını yaşamak isteyen hayranlarını kendisine çekiyordu.

Ünlüler, bu uygulaları oyun dışında güçlü hayran kitleleri ve topluluk yaratmak için kullanıyorlar.  Bugünlerde pop şarkıcısı Taylor Swift, The Swift Life isimli hayranları için hazırlanan özel bir sosyal ağ ile konuşuluyor. Uygulamada, hayranlarının birbirleriyle iletişim kurmalarının yanı sıra, Taylor Swift'in kendisinden özel resim, video, haber ve daha doğrudan bilgi almalarına izin veriliyor.

Demek istediğim; her halk figürünün hayran kitlelesini arttırmak için bir mobil uygulamayı desteklediği bir dünyada yaşıyoruz artık. Trend son yıllarda bu yönde ve  16 yaşında bir kız çocuğuysanız, rol-model aldığınız bu isimlerin uygulamalarını indirmeniz için "büyük nedenleriniz var" demektir.

https://www.youtube.com/watch?v=f24IrRsf-lQ

Mobil oyunlara daha fazla kadın katılımcı

Ünlülere ait uygulamalar, mobil uygulama ekosistemini de etkiliyor aslında. Özellikle erkek oyuncuların çoğunlukta olduğu mobil oyun endüstrisinde bu uygulamalar sayesinde her geçen gün daha fazla kadın katılımcı baş gösteriyor. Ancak bu konuyu yine de masumlaştırmıyor kanımca. Sosyal medya hesapları ile "nereye gidilir?, ne yenir?, nasıl giyinilir?" gibi birçok konuda kamuoyu hakemliği yapan ünlülerin bu uygulamaları, mobil oyuncular için zaman kaybı olarak görülebilecek bir pazarlama hilesinden öteye geçemiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.