San Francisco sokaklarını güvenlik robotu korumaya çalışıyor

San Francisco sokaklarını güvenlik robotu korumaya çalışıyor

San Francisco, insanlığın robot teknolojilerine günlük hayatta adapte olmaya çalıştıkları bir şehir. Özellikle yemek ve kurye taşımacılığında kullanılan robotların yanı sıra benzin istasyonları, spor salonları gibi alanlarda suçu önlemek için dolanan otonom robotlar var.

Birkaç gün önce sokaklarda boy gösteren yeni bir robot ise San Francisco'da  hayvan hakları ve evcil hayvan edindirmeye yönelik kuruluş  Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA)'ın.  Knightscope tarafından üretilen ve K9 olarak adlandırılan güvenlik robotu ile (SPCA) kaldırımlardaki evsiz insanların  sokaklarda çadır kampları kurmalarını engellemek istiyor.

SPCA'nın robotlarının evsiz insanlar için birer yardım aracı olarak kullanılması yerine insanları robotlarla sokaklardan uzak tutmaya çalışması oldukça ironik aslında. Üstelik kurum, bir canlının haklarına karşı mücadele eden bir organizasyon olunca durum daha da vahim bir hal alıyor. Yuvarlak görünüme sahip üstündeki hayvan görselleri ile robota her ne kadar sevimli bir görünüm kazanılmak istense de, görünümü ve çıkardığı ses itibari ile kanımca oldukça sevimsiz.

Robot çılgınlığına kısıtlama getiriliyor

San Francisco'da yaşanan robot çılgınlığı ise yetkilileri alarma geçirmiş durumda. Geçtğimiz günlerde yemek ve benzeri kuryeleri taşıyan robotların şehirde dolaşmasına kısıtlamalar getirilmişti. Şimdi de kent yetkileleri durumun vahimiyetini farkederek SPCA'ya robotunu kaldırımdan uzak tutmasını emretti. SPCA'nın halka açık bir yolda izin olmadan çalışması durumunda kurumun günde 1ooo dolar cezaya çarptırılacağını bildirdi.

Güvenlik robotu, kiralık ajanlardan yiyecek kuryelerine kadar, şehir çevresindeki robotlar için giderek artan bir listede en yenisi olarak yerini alıyor. SPCA'nın sözcüsüne göre robotların insanların vardiyasının yerini alması düşük maliyetli. Asgari ücretin 14 dolar olduğu San Francisco'da robotun kiralama ücreti yaklaşık 6 dolara mal oluyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.