San Francisco'da teslimat robotlarına kısıtlama geldi

San Francisco'da teslimat robotlarına kısıtlama geldi

Değişim, süreç ya da adaptasyon... Genel olarak insanlığın yeni olanı kabullenmek, bağrına basmak için önce "karşı çıkmak" gibi bir yapısı var. Bugünlerde teknolojinin kalbinin attığı şehir San Francisco'da tam olarak insalık için yeni bir başlangıcın reddi yaşanıyor.

Dağıtım için sokaklarda gezinen teslimat robotlarının yasaklanması için bir kaç ay önce başlatılan kampanyalar meyvelerini verdi. Robotların sokakları istila etmesi, kamu güvenliğini tehdit etmeleri ve teslimat işinde yaşanacak olası işgücü kayıpları gibi kaygılar yüzünden San Francisco Denetleme Kurulu, konuya yönelik yeni düzenlemeler getirdi.

Yeni kararlara göre kentteki teslimat robotu sayısına sınırlamalar getirilecek. Şirketler üç robotla sınırlı tutulurken, tüm şehirde toplamda dokuz robot hizmet verecek. Öte yandan robotlar, yetkili kişilerce gözlemlenecek ve saatte yaklaşık 5 kilometreden fazla hareket edemeyecek. Robotlar ayrıca yaya trafiğinin yoğun olmadığı ve endüstrinin az olduğu bölgelerde kullanılabilecek.

Viriginia, teslimat robotlarına ilk izin veren eyalet

San Francisco'da konuya yönelik yapılan düzenlemeler ağır olsa da, ülkenin farklı bölgelerinde daha esnek kurallar işliyor.  Teslimat robotlarını ilk yasallaştıran Virginia'da 1 Temmuz'dan itibaren robotlar kaldırımları ve yaya geçitlerini kullanabiliyor. Estonyalı şirket Starship Technologies tarafından yapılandırılan yasalarla robotların saatte 10 km'den daha hızlı hareket edemeyecekleri ve 50 kg'den fazla ağırlığa sahip olamayacakları belirtiliyor. 

San Francisco'da tüm bu düzenlemelerin bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin motivasyonlarını düşüreceği zor bir tahmin değil. Ancak şu anda adaptasyona karşı bir direnç söz konusu olsa da, ileride kuralların esnek bir yapıya sahip olacağını öngörebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.