Fintech alanında bundan sonra ne bekliyoruz?

Webrazzi Kurucusu Arda Kutsal'ın moderatörlüğünü yaptığı "Fintech alanında bundan sonra ne bekliyoruz?" konulu oturumda Botudio'dan Ali Erhan Tamer, Kimlic'ten Gökhan Seçkin ve Hangikredi'den Yılmaz Sonışık Fintech'in geleceğine dair görüşlerini paylaştı.

Oturuma blockchain tabanlı bir uygulama olan Kimlic'in kısa bir tanıtımıyla başlayan Gökhan Seçkin, Kimlic üzerinden finansal sektörün müşteri tanımlama sorununu çözmeye çalıştıklarını belirtti. Kimlik doğrulama sürecinin her bir banka ve müesesse için ayrı ayrı doğrulanması gerektiğini fark eden Kimlic, blockchain ile bu sorunu çözerek kullanıcılarına tek bir seferde Token based doğrulama sunuyor.    Webrazzi Summit 2017 içinde düzenlediğimiz girişim sunum seansı Webrazzi Arena 'da Kimlic, TechCrunch Disrupt Berlin'e gitmeye hak kazanmıştı. TechCrunch Disrupt Berlin'de gerçekleştirilen demonun iyi geçtiğini söyleyen Seçkin, bir takım yatırımcı görüşmeleri yaptıklarını da belirtti.

Arda Kutsal yapay zeka ve blockchain teknolojilerine değinerek konuşmacılara "Fintech alanında bundan sonra ne bekliyoruz?" sorusuna ilk cevap Ali Erhan Tamer'den geldi. Minority Report filmi üzerinden 2054 yılında olacağı ifade edilen tüm teknolojileri 2017'de gördüğümüzü ifade etti. Dönüşümün ne zaman gerçekleşeceğini bilmediğimizi söyleyen Tamer, bu dönüşümün bizi "open banking" (şeffaf bankacılık) ve "peer to peer" (kişiden kişiye göre değişen) kavramlarına götürdüğünü ifade etti. Buna örnek olarak Lending Club'ı gösteren Tamer, tüm bankaların bir anlamda "Uber Moment"ı  yaşayacağını vurguladı. Uber Moment ifadesinin Barclays CEO Anthony Jenkins daha önce tarafından dijital dönüşümle banka şubelerinin kapanacağı ve insanların işine son verileceği anı ifade etmek için kullanıldığını da hatırlatalım.

Open API'ın geleceğin bankacılık sistemi için şart olduğunu söyleyen Ali Erhan Tamer, deneyimin de değiştiğini vurgulayarak "Zero AI" kavramına da değindi. Arayüzün bir ekran olmaktan çıkacağını söyleyen Tamer, sadece konuşarak bir robot ya da chatbot üzerinden tüm işlemlerimizi gerçekleştirebileceğimizi ifade etti.

Oturumda iki farklı neslin ihtiyaçları da konuşuldu. Bir yanda hala işlemlerin geleneksel olarak gerçekleştirilen müşteriler varlığını sürdürürken bir diğer yanda blockchainden haberdar yeni bir neslin geliştiği ve bu neslin isteklerinin oldukça farklı olduğu ifade edildi.  Bankadaki verilerin Blockchain üzerinden kaydedildiği ve verinin yorumlanmasının da yapay zeka üzerinden yapılacağı bir sistemden de bahsedildi. Ancak finans sektörü için önemli olan kısmın tüm bu teknolojileri bankaların nasıl yorumladığı olduğu ifade edildi.

Arda Kutsal'ın PSD2'nun ertelenmesine değinmesinin ardından Yılmaz Sonışık bu konuyla ilgili "Bu aslında dünyanın gelişimi için önemli bir adımdı." yorumunda bulundu. Şimdiye kadar Türkiye'de Fintech denildiğinde ödeme sistemlerinin konuşulduğunu belirten Sonışık, Fintech'in artık ödeme sistemlerinin ötesine geçtiğini ifade etti. Bu farklılığı "Open banking" kavramının yarattığını söyleyen Sonışık, artık kimsenin banka ya da sigorta şirketine ihtiyacı olmadığını belirtti. "İşi teknoloji olan, teknoloji geliştirmek olan herhangi birisi, bankaların ya da sigorta şirketlerinin açacağı API'lar ile size sigortacılık hizmeti verebilir." dedi.   Geleceğin dijital olacağını kabul ettiğini belirten Sonışık "Buna nasıl uyum sağlayacağız?" sorusunu gündeme getirdi.

Şimdiye kadar var olan "Mobile First" ilkesininin yavaş yavaş "AI First" e dönüştüğünü ifade eden Sonışık, verinin sadece cep telefonu üzerinden değil aynı zamanda IOT ile farklı cihazlardan geleceğini de vurguladı. Teknolojiye ayak uydurmak için hızlı davranılması gerektiğinin altını çizen Sonışık, bankaların büyük kurumlar olduğu için yavaş hareket ettiğini gündeme getirdi. Fintechlerin ise bu konuda çevik ve inovatif olduğunu ifade eden Sonışık, bankalara en büyük faydalarının hızlı ve yaratıcı olmaları olduğunu söyledi .

ABD'de TransUnion'ın kasım ayında açıkladığı verileri paylaşan Sonışık: "2012 ihtiyaç kredilerinin başvurularının sadece yüzde 4'ü Fintechler üzerinden üretiliyormuş. 2017'de bu rakam yüzde 32'ye çıkmış." Bu verilere ek olarak bankaların oranının yüzde 29'a kadar gerilediğini de paylaşan Sonışık, Fintech uygulamalarından örnekler verdi. Mint uygulaması üzerinden tüm bankalardaki varlıklarınızı görebildiğinizi ifade eden Sonışık, yurtdışında banka hesabı açma işlemlerin tüm bürokratik zorluklarının da yine dijital bankacılıkla aşıldığını belirtti.

Blockchain'in bankacılık ve Fintech dünyasındaki etkilerine de değinilen oturumda Gökhan Seçkin: "Blockchain tarafında bence en önemli gelişme bireysel yatırımcının yükselişi." dedi. Blockchain ile yatırım için minimum bariyerlerin düşük seviyeye girdiğini söyleyen Seçkin bireysel emeklilik alanındaki yatırımların da kripto paraya yöneldiğini ifade etti. ICO'ları kişisel yatırımların "crowdfunding"i olarak tanımlayan Seçkin, "Kripto para ise bunun sürtünmesini azaltıyor." dedi.

Bankadaki paraya sadece banka arayüzünden ulaşılmasını bir kısıtlama olarak tanımlayan Seçkin "Open API"a önem verilmesi gerektiğini söyledi. Bunu erken hayata geçirenlerin ise daha ilerde olacağını vurguladı. Bu noktada Nokia ve Apple örneğini veren Seçkin, Apple'ın Nokia'nın hakimiyetinden Appstore ve uygulamalar ekosistemi ile sıyrıldığını ifade etti. Aynı şekilde Open Bank servislerini arttırmanın, bankaları birbirlerinden ayırt eden etken olacağını vurguladı.

Yılmaz Sonışık ise Türkiye'de Open API konusunda hevesli bankalar bulunduğunu ve aralarından birkaçının harekete geçtiğini belirtti.

Ali Erhan Tamer, sahiplik trendinin airbnb ve uber örnekleri üzerinden düşüşte olduğunu vurgulayarak, bankaların mevcut kredi düzenlerini değiştirmesi gerektiğini ifade etti. Kimsenin ev ve araba sahibi olmak istemediği bu yeni anlayışta mevcut kredi düzenlerinin sürdürülebilir olmadığını belirtti. Bankaların Open Banking üzerinden daha küçük kullanıcılara hitap etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.