2013 yılında yenilikçi robotik ve mekatronik sistemler geliştirmek amacıyla kurulan Acrome, aynı yıl ARI Çekirdek finalinde 1 yıllık ofis hakkı kazanmıştı. Genç teknoloji girişimi bu yıl Bigbang Startup Challenge’da tam 1 milyon TL'lik yatırım almayı başardı ve önemli bir ilerleme kaydettiğini göstermiş oldu.
Endüstriyel ve akademik dikeylerde robotik ve mekatronik sistemler geliştiren Acrome, adını “Otomasyon, Kontrol, Robotik ve Mekatronik” kelimelerinin baş harflerinden alan bir girişim. Odaklandığı 4 temel konuyu ismine kazıyan girişimin temel amacı düşük maliyetli, sezgisel ve kullanımı kolay robot kolları geliştirmek. Türkiye’nin önemli mobilya markalarından Nurus’un imza attığı 1 milyon TL’lik yatırım da şirketin bu vizyonunu daha ileri taşımayı hedefliyor.
90 yıllık mobilyacıdan teknoloji yatırımı
Söz konusu yatırım hakkında detaylı bilgi verilmiyor ancak bu yatırımın Acrome Robot (endrüstriyel ürün) ve Acrome myCONTROL (akademide eğitim amaçlı kontrol sistemi) için bir sıçrama tahtası olacağına şüphe yok. Nurus'un bir mobilya üreticisi/markası olduğunun altını bir kez daha çizmek de fayda var. Zira Nurus, 90 yıllık köklü bir şirket ve bugün yerli bir teknoloji girişimine yatırım yapması son derece sevindirici bir gelişme. Ofis mobilyaları üretimine odaklanan Nurus’un Acrome’nin robot kollarından faydalanması da elbette şirket için stratejik bir öneme sahip. Aşağıdaki videoda göreceğiniz tarzdaki ürünler pekala Nurus tarafından farklı şekillerde kullanılabilme potansiyeline sahip.
Son olarak Acrome’nin veri toplama ve test sistemleri, görüntü işleme ve gömülü sistem kontrolü alanlarında projeler geliştirdiğini de eklemek isterim. National Instruments ve Quanser gibi sektörel firmaların iş ortağı/distribütörü olan Acrome’nin önümüzdeki yıllarda teknoloji ihracatı konusunda adından söz ettirmesini merakla bekliyoruz.