Messenger, Snapchat'in Streak özelliğini kopyaladı

Messenger, Snapchat'in Streak özelliğini kopyaladı

Messenger Facebook'un üzerinde en çok düşündüğü platformlardan olabilir. Yakın zamanda gerek işletmeler için gerekse son kullanıcı için yeni özellikler kazanan Messenger belli ki Facebook'un istediği noktada değil. Facebook'un bir ürünü daha iyi hale getirmek için genelde başvurduğu tek bir yol var: Snapchat'in bir özelliğini kendi platformlarına aktarmak.

Şimdiye kadar hepinizin bildiği gibi Hikayeler özelliğinin yanı sıra Filtreler ve kamera özelliklerini de kopyalayan Facebook'un yeni hedefi Streak. Streak, arkadaşları birbirini izleyen günler boyunca birbirlerine mesaj göndermeye teşvik eden bir oyun. Üstelik oldukça bağımlılık da yaratıyor. Büyüme hızının yavaşlığı düşünüldüğünde Messenger'ın bu oyuna ihtiyacı olduğu da kesin. Zira  Messenger'ın 1,2 milyar kullanıcıya ulaşması 9 ayını alırken bu rakamın üzerine 100 milyon kullanıcıyı ağına eklemesi tam olarak 5 ayını almıştı.

Kopyalanan özelliğin Messenger'da konumlanmasına bakacak olursak tıpkı Snapchat Streak'te olduğu gibi Facebook Messenger Streak'te de emojilerin oyuna dahil edildiğini görüyoruz. Şimdilik sınırlı sayıda kullanıcı üzerinden test edilen bu özelliği Twitter kullanıcısı Case Sandberg farketti. Bu durumun tüm Facebook hesaplarına ulaşmayacak sınırlı bir test mi yoksa Messenger'da bir oyunlaştırma döneminin başlangıcı mı olduğu bilinmiyor. Aslında Lifestage örneğinde de gördüğümüz gibi Facebook tarafından hazırlanan her Snapchat klonu da hayatta kalmıyor.

Klonların Facebook bünyesinde yaşayamamasının sebebi ise tamamen hedef kitle farkı. Snapchat halihazırda genç bir kitleye hitap ediyor, doğal olarak geliştirilen her bir özellik hedef kitlenin ihtiyaç ve isteklerine göre tasarlanıyor. Oysa Facebook ya da Messenger'ın ulaşmak istediği kitle genç olsa dahi, platformların içinde bulunan topluluk için bunu söylemek pek de doğru değil.

Bu noktada şirket,  Streak'in Facebook'ta ya da Messenger'da başarılı olma ihtimalini tekrar düşünmeli. Zira yeni bir Messenger Day vakası ile karşı karşıya olabiliriz. Üstelik sırf bu nedenle Streak'i bir süre sonra WhatsApp ya da Instagram'da görmeye başlayabiliriz. Ne de olsa konu etkileşim olduğunda Facebook yeni bir özellik geliştirmek yerine sadece Snapchat'i kopyalıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.