Bitcoin madenciliği için 159 ülkeden daha fazla enerji harcanıyor

Bitcoin madenciliği için 159 ülkeden daha fazla enerji harcanıyor

Teknoloji ile biraz ilgileniyorsanız aklınızdan bitcoin madenciliği yapmak gibi bir düşünce geçmiştir. Sizin aklınızdan geçmediyse bile sizi tanıyan birileri bu konuda fikrinizi sormuştur çünkü son zamanlarda her yerde bitcoin konuşuluyor. Yani bitcoin son kullanıcıya yayılıyor ve bu da madenciler arasındaki rekabeti artıyor.

Tüm bunlar doğrudan işlemci gücüne ve elektrik enerjisine yansıyor. Evet, bitcoin madenciliği (blok zincir üzerindeki işlemlerin devam edebilmesi için gerekli hesaplamalar) yapabilmek için çok ciddi bir elektrik enerjisine ihtiyacınız var. Bireysel olarak düşünürseniz pek ilgi çekici gelmeyebilir fakat İngiltere merkezli enerji fiyatı karşılaştırma platformu Power Compare'in yaptığı bir araştırmaya göre şu anda bitcoin madenciliği için harcanan enerji, 20 Avrupa ülkesinin harcadığı enerjiden daha fazla.

Çerçeveyi daha da genişletecek olursak bitcoin madenciliği için harcanan elektrik enerjisi, 159 ülkenin ihtiyacı olan elektrik enerjisinden daha fazla! İrlanda, Hırvatistan, Sırbistan, Slovakya ve İzlanda gibi ülkeler yer alıyor. Örneğin Afrika kıtasında yalnızca 3 ülke bitcoinden daha fazla elektrik enerjisi tüketiyor: Mısır, Güney Afrika ve Cezayir. Sadece Afrika ülkeleri de değil, bitcoin Ekvator, Porto Riko ve Kuzey Kore'den de daha fazla elektrik tüketiyor. Tüm liste için aşağıdaki grafiği inceleyebilirsiniz. Power Compare, bitcoinin yıllık tahmini elektrik tüketiminin 29.05 TWh olduğunu, yani dünyanın toplam elektrik ihtiyacının yüzde 0.13'üne eşit olduğunu belirtiyor. Çok klasik olacak fakat eğer bitcoin madencileri bir araya gelse, elektrik tüketimi açısından dünyanın en fazla tüketim yapan 61. ülkesi olabilirler ve bu sadece raporun açıklandığı zaman için geçerli çünkü her geçen saniye artmaya devam ediyor.

Artan bitcoin madenciliği enerji ihtiyacı

Power Compare'in verilerine göre son 30 günde bitcoin madenciliği için gerekli olan enerji miktarı yüzde 30 artış göstermiş. Eğer böyle artmaya devam ederse küresel bitcoin madenciliğinin enerji tüketimi 20018 yılı Ekim ayında İngiltere'nin bütün enerji ihtiyacını geride bırakmış olacak ve 2019 yılı Temmuz ayında Amerika'nın enerji ihtiyacını geride bırakmış olacak.

Katlanarak artan enerji ihtiyacı sonunda 2020 yılı Şubat ayında dünyanın bütün enerji ihtiyacından daha fazla olacak. Power Compare'in bir diğer ilginç araştırma sonucu ise şimdiye kadar harcanan bu enerji ihtiyacının en düşük maliyet ile 1.5 milyar dolar değerinde olması.

Bu rakam hesaplanırken elektrik enerjisinin en ucuz olduğu yerlerde madencilik yapıldığı hesaplanmış. Yani tahmin edebileceğiniz gibi bu rakam aslında çok daha yüksek. Bitcoin madenciliği için bir adım atacaksanız hesabınızı iyi yapmayı ihmal etmeyin. Eğer bitcoin madenciliği yapıyorsanız deneyimlerinizi yorum olarak paylaşmayı ihmal etmeyin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.