Şimdiye kadar Facebook’un Snapchat’ten kopyaladığı Hikayeler üzerine çok konuşuldu. Zamanla Intagram'ın yanı sıra WhatsApp, Messenger ve Facebook gibi sahip olduğu tüm platformlarında bu özelliği yayına alan şirket, WhatsApp ve Instagram’da istediği başarıyı yakaladı. Ancak bu başarıyı Facebook ve Messenger’da görmek pek de mümkün olmadı. Şirket sonunda Messenger Day tarafında geri adım atarak bu özelliği kaldırdığını açıkladı.
Eylül ayında günlük 70 Milyon kullanıcıya ulaşan Mesenger Day, bu rakama ancak altı ayda ulaşabilmişti. Instagram ve WhatsApp’ın büyüme hızı düşünüldüğünde Messenger Day oldukça yavaş kalıyordu. Kısacası kullanıcılar bir şekilde Hikayeler özelliğine doymuştu. Zira bu özellik Instagrama’a ilk geldiğinde Instagram Hikayeler 2 ayda tam 100 milyon kullanıcıya ulaşmıştı. WhatsApp Status ise 10 Hafta içinde 175 milyon kullanıcıya ulaşmayı başarmıştı.
Yine de Facebook Hikayeler'den vazgeçmiş değil. Şirket, Hikayeler özelliğini Facebook Lite uygulaması üzerinde de yayına aldı. Facebook tarafından gelişmekte olan ülkelerdeki kullanımı artırmak amacıyla 2015 yılında sunulan Facebook Lite, geçtiğimiz yıl Şubat ayında toplamda 200 milyon kullanıcıya ulaşmıştı. Facebook Lite kullanıcıları şimdilik Hikayeleri sadece görüntüleyebiliyor. Ancak yakın zamanda kullanıcıların Hikaye paylaşmaları da bekleniyor.
Facebook Hikayeler tarafındaki gelişmeler bunlarla bitmiyor. Messenger Day'in yerini Facebook Hikayeler'e veren şirket, görüntüleme ve çapraz paylaşımı da senkronize etti. Hikayeler'e Messenger üzerinden cevap vermenizi sağlayan Facebook Direct özelliği ise artık yayında değil.
Etkinliklere Hikaye paylaşımı özelliğini getiren Facebook, Hikayeler özelliğini artık kopyalamak ile kalmıyor yeni bir ürüne de dönüştürüyor. Gruplarda ve etkinliklerde ortak olarak oluşturulabilen Hikayeler ise tıpkı diğer içerilerde olduğu gibi yöneticilerin yönetiminde olacak. Yöneticiler, herkesin gönderisinin paylaşımına izin verebileceği gibi hoşuna gitmeyenleri kaldırabilecek. Bir diğer seçenek olarak da içerikler için onay mekanızmasını çalıştırabilecek.
Facebook Etkinlik tarafında ise insanları Hikaye paylaşmaya teşvik etmek için yeni yollar deniyor. Örneğin eğer bir etkinliğe katılacağınızı belirttiyseniz etkinlik gerçekleşirken Ana Sayfanızın üstünde beliren baloncuk üzerinden Hikayenizi paylaşabileceksiniz.
Yine de tüm bu geliştirmelere rağmen Hikayeler cephesinde ilk geri adım atıldı diyebiliriz. Bakalım Facebook'un Hikayeler alanında yaptığı yeni gelişmeler kullanıcı sayısında bir fark yaratacak mı?
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap