6. yılına giren İTÜ Çekirdek girişimlerinin toplam değeri 415 milyon TL

6. yılına giren İTÜ Çekirdek girişimlerinin toplam değeri 415 milyon TL

Yerli girişim kuluçka/hızlandırma merkezlerinin sayısı 5 yıl öncesinden çok daha fazla ve bu programlar artık giderek daha somut sonuçlar paylaşabiliyor. Bu alandaki en aktif merkezlerden biri olan İTÜ Çekirdek’in sunduğu güncel rakamlar da bu durumun en iyi göstergelerinden biri.

Türkiye’de teknoloji tabanlı girişimciliğin yaygınlaşmasını teşvik etmek için gerekli fırsatları sunan İTÜ Çekirdek, aldığımız rakamlara göre 2012 yılından bu yana yaklaşık 25 bin (24.8329) girişim başvurusu almış. Yapılan değerlendirmeler neticesinde toplam 1.150 girişime ve 3.450 girişimciye destek olan İTÜ Çekirdek, mezun ettiği girişimlerin toplam 35 milyon TL değerinde yatırım/destek bulmasını sağlamış. (35 milyon TL, direkt nakdi yatırım tutarı değil, girişimlerin aldığı tüm desteklere karşılık geliyor.)

Girişimlerin toplam değerlemesi 415 milyon TL

İTÜ Çekirdek girişimleri toplam cirosu 55 milyon TL’ye, toplam değerlemesiyse 415 milyon TL’ye ulaşmış. Bu rakam Y Combinator girişimlerinin 2015'teki 65 milyar dolarlık değerlemesinden elbette çok uzak. Ancak kağıt üstünde olsa da kıyaslama yapabilmemiz açısından bir rakam paylaşılmış olması son derece önemli ve umuyoruz diğer hızlandırma/kuluçka merkezleri de benzer rakamları bizlerle paylaşır.

Yaş ortalaması yaklaşık 30

Geçtiğimiz 6 yıl içinde 175 girişimin şirketleşmesini sağlayan İTÜ Çekirdek, 500’den fazla istihdam yaratmış. Başvuru sahipleri hakkında da bilgi veren İTÜ Çekirdek, başvuranların yaş ortalamasının 29,49 olduğunu da paylaşıyor ki bu başarının sırrı girişimcilerin yaş ortalamasında yatıyor olabilir. Zira 40 yaş üstü girişimcilerin daha başarılı olduğuna dair çeşitli istatistikler var. Dolayısıyla yaş ilerledikçe artan tecrübenin daha başarılı girişimler çıkarmayı sağladığını kabaca söyleyebiliriz.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bir parçası olarak sektöre güç katan İTÜ Çekirdek, başvuran kadın girişimci oranının yüzde 18 olduğunu da paylaşıyor.

Altıncı yılında Big Bang Startup Challenge ile 5 milyon TL’yi aşan yatırım ve hibe imkânı sunan İTÜ Çekirdek, bir kez daha girişimcileri, yatırımcı ve kurumsal şirketlerle buluşturacak. Final etkinliği bu yıl 23 Kasım’da Uniq İstanbul’da “etki” temasıyla gerçekleştirilecek. bigbang.itucekirdek.com adresinden kayıt olarak etkinliğe olabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.