Bu yıl 7. kez düzenlenen ve İstanbul Bilgi Üniversitesi liderliğinde hayata geçirilen Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri sahiplerini buldu. Finale kalan 10 sosyal girişimci yoğun bir eğitimden geçti ve 30 bin dolarlık ödülü eşit şekilde bölüştü.
Uluslararası Gençlik Vakfı tarafından oluşturulan YouthActionNet programının ulusal iştiraki olan BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri'nin hedefi oldukça net; içinde yaşadıkları topluma pozitif katkı sağlamayı başarmış genç sosyal girişimcileri tespit etmeyi ve onlara destek olmayı amaçlıyor. Bu yıl 120 başvuru arasından 20 yarı finalist seçen proje finalde 10 girişimi ödüllendirdi ve daha ileri adım atmalarını için destekte bulundu.
Ödül töreni öncesinde finalistler 5 tam günlük (günde 12 saat) yoğun, yatılı bir eğitim kampını tamamladı. Eğitime Sosyal İnovasyon Merkezi, KUSİF (Koç Üniversitesi), Impact Hub, Doğan Medya gibi firmalardan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin akademik kadrosundan eğitmenler katıldı. 30 yaş altındaki finalist girişimciler medyadan finansa, liderlikten global çalışan sosyal girişimlere kadar pek çok konuda yoğun eğitimlerden faydalandı.
Bugüne kadar toplam 70 ulusal, 4 uluslararası finalist çıkaran BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri şimdiye dek 500 saatten fazla eğitim vermiş ve 1270 başvuruyu değerlendirmiş. Aşağıda bu yılın ödül alan girişimlerini bulabilir, bu yazıyı paylaşarak siz de bu sosyal girişimcilerin tanıtılmasına katkı sağlayabilirsiniz.
Biryudumkitap / Alparslan Demir (25)
Biryudumkitap, her sabah e-posta kutunuza 5 dakikada okuyabileceğiniz hikâye ve roman pasajları gönderen bir sosyal girişim. Oluşturmayı başardığım yenilikçi ekonomik modelle hem Biryudumkitap milyonlarca e-posta göndermeyi başarıyor hem de sosyal fayda üretmeye büyüyerek devam ediyor. Türkiye’de bir günde kitaba ayrılan ortalama süreyi 1 dakikadan (2017) 5 dakikaya çıkarmayı hedefliyorum.
Demgoodcoffee / Ayşe Damla İşeri (27)
demgoodcoffee, toplumsal zıtlıklar arasında kahve aracılığı ile tematik diyalog alanları yaratan bir sosyal girişimdir. İlk temamız işitsel toplum ile işitme engelli ve sağır toplum arasında kanıksanmış acıma duygusunu yok etmek amacıyla alternatif ve keyifli tanışıklık anları yaratan; dil farkı farkındalığının ve algısının olgunlaştığı diyalog alanları oluşturmaktır. Kahve dükkanında yarattığımız planlı veya plansız karşılaşma anları ile her ay 1000+ diyalog alanında yeni sorunları keşfederek kahve dükkanın yarattığı iletişim ağının desteği ile yenilikçi ve sürdürülebilir yeni çözümler üretiyoruz.
Eylüller Dükkan / Elif Okur (25)
Gündelik hayatımızın bir parçası olan hediyeleşme kültürünün içindeki israfı insanlara fark ettirmek ve hediye paketlerine sürdürülebilir bir özellik katmak üzere üç arkadaş 2016 yılında yola çıktık. Eylüller Dükkân’ın mottosu: “emeğe sevgi”. Hediyeleri içleri kadar güzel paketlerle süsleyip sonra yırtmayalım, atmayalım, saklayalım ve tekrar kullanalım diyoruz. Öyleyse kabını hediyeye dahil ederek bazı metodlar sunuyoruz: Kumaşlar, kavanozlar, sepetler, kutular ve geridönüşüm kağıtlar. Paketleme dışında, kadınların el emeği ürünlerine dükkânda yer vererek hem kadın istihdamına destek veriyoruz hem de müşterilerimize hediye ve sürdürülebilir paketleme hizmetini bir arada alabilecekleri bir dükkân sunuyoruz.
Yüztak / Feridun Bişar (27)
YÜZTAK, üniversite öğrencilerinin serbest vakitlerinde gelerek takı tasarımını öğrenebildikleri, daha sonra kendi tasarladıkları takıları satarak gelir elde edebildikleri keyifli bir Takı Tasarım Atölyesi’dir. Üniversite öğrencilerinin birçoğu okul hayatları süresince ek gelire ihtiyaç duyuyor. Ben de Van’da okuyan bir öğrenci olarak bu durumun yarattığı olumsuzlukları fazlasıyla yaşadım. Van’a özgü Gümüş Sanat İşlemeciliği ile sosyal girişimciliği birleştirip öğrencilerin bu kültürel değeri takılara işleyebilecekleri bir tasarım atölyesi kurulmasına öncülük ettim. Öğrenciler hem kentin kültürünü yansıtan bir sanatı öğreniyor, hem tasarladıkları takıların satışından gelir elde edebiliyor hem de keyifli bir ortamda sosyalleşme imkanı bulmuş oluyorlar.
Sokakta Sanat Var / Gencay Adıgüzel (25)
Sanat üretimlerinin herkes tarafından ulaşılabilir olmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Toplumsal alanda sosyal ve kültürel gelişim için insanların kendi yaşantılarını amaçlı ve yöntemli olarak olumlu yönde değiştirme, dönüştürme, geliştirme ve yetkinleştirme sürecine katkı sağlamak amacıyla 15’den fazla sanat dalının bir arada kullanılmasıyla 7 yıldır kültür sanat festivali düzenliyoruz. Edirne ve İstanbul’da temsilcilikleri olan Sokakta Sanat Var Derneği 7 yılda başta Türkiye’nin en kapsamlı sanat festivali olmak üzere 70 etkinlik ve 1000 gönüllüyle on binlerce insana dokunarak onlara sanatı götürmeyi başarmıştır.
Önemsiyoruz / Gözde Şekercioğlu (29)
Önemsiyoruz, sivil toplum alanında fark ettiği bir ihtiyaca, özel sektör ve kamu kurumlarının katılımcılığını teşvik ederek, ürün ve hizmet geliştiren bir organizasyondur. Önemsiyoruz, eğitim ve sosyal fırsatlara akranları ile eş erişimi olmayan 0-6 yaş aralığındaki çocuklar için çocuğun temel haklarından biri olan oyun ve oyuncağı araç olarak seçiyor. Geliştirdiğimiz oyuncakları, öğretici içerikler ile destekleyerek yetişkinleri sürece dahil ediyoruz. Çocukların kendini birey olarak algılamasını ve çevresi ile bağ kurmasını kolaylaştırmak için çocuk gelişim ve ürün tasarım alanındaki 20’den fazla profesyonelin uzmanlıklarını çocuk odağında birleştiriyoruz.
Scode / Kadir Can Kırkoyun (18)
Scode ile programlama öğrenme sürecinde gerçekleşen motivasyon eksikliğini çözmek ve kişilerin algoritmik düşünme yeteneğini kazanmasının yanında kendi ürünlerini de ortaya çıkarabilecek teknik bilgiye ulaşmalarını amaçlıyoruz. Scode ilgi alanlarına göre oluşturulmuş senaryolarla hem algoritma hem de programlama dili eğitimi sağlıyoruz. Örnek olarak öğrenci uzaya ilgi duyuyor ve uzay macerasıyla öğrenmek istiyorsa bu senaryoyu seçiyor. Devamında astronotun görevlerini, programlama kodlarıyla gerçekleştiriyor. Oyun oynayarak kendi oyununu yapmayı öğreniyor. (Webrazzi tanıtımımız)
Sağlık Bahçesi / Oğuzcan Çaltılı (24)
Toprak verimliliğini, çevrenin korunmasını, gıda güvenliğini, ekonomik sürdürülebilirliği sağlamak için geleceğin ziraat mühendislerinden oluşan ekibimle organik tarım yapmaya başladık. En büyük amacımız ve motivasyonumuz sağlık, aile, iş, aş gibi kavramların eksikliğini en çok hisseden, toplumun desteğine en çok ihtiyacı olan insanlarla sosyal bütünleşme sağlamak. Sağlık Bahçesi’nden elde ettiğimiz mahsulleri şimdilik beş sosyal yardım kuruluşuna bağışlıyoruz.
Anlatan Eller / Buse Pelin Baykan (23)
Anlatan Eller, işitme engelli-sağır bireylere Türk İşaret Dili destekli eğitim veren sosyal girişimdir. Dünya Sağlık Örgütünün Şubat 2017 araştırmasına göre Türkiye’de 4 milyon işitme engelli-sağır birey bulunmaktadır. Duyan ve sağır toplum olarak farklı iletişim dillerine ve kültüre sahibiz. Bu konuda farkındalığı artırmak için ve eğitimde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak için, Türk İşaret Dili destekli eğitimler veriyoruz.
StationEar / Serkan Türkoğlu (26)
Telefon görüşmelerinde her bireyin ses ve hareketleri aynı anda takip edilemeyeceği için işitme engelliler telefon aramalarına entegre olma problemi yaşıyor. Yaşanan iletişim problemini ortadan kaldıran Stationear ile işitme engelli bireyler kolayca telefon görüşmesi yapabiliyorlar. Uygulamamız aracılığıyla gerçekleştirilen aramalarda aranılan kişinin sesi eş zamanlı olarak yazıya dönüştürülüyor ve engelli bireyler tarafından telefon klavyesi ile yazılanlar ise sesli olarak karşı tarafa iletiliyor. Böylece işitme engelliler ailelerine, doktorlarına, resmi kurumlara ve arkadaşlarına kolayca ulaşabiliyorlar.