Disney neden 21st Century Fox'u almak istiyor? Cevap: Netflix

Pazartesi günü Disney'in 21st Century Fox hisselerinin büyük bir kısmını almak üzere harekete geçtiğine dair haberler yayınladı. 
Disney neden 21st Century Fox'u almak istiyor? Cevap: Netflix

Pazartesi günü Disney'in 21st Century Fox hisselerinin büyük bir kısmını almak üzere harekete geçtiğine dair haberler yayınladı. Ancak iki taraf da detaylar hakkında bilgi vermekten kaçınıyor ve görünen o ki henüz anlaşmaya varılmış değil. Yapılan haberler ise borsa tacirlerini harekete geçirdi. Şimdiden Fox'un yüzde 6 hissesi satıldı.

Eğer bu bahsedilen gelişme hayata geçerse dijital TV pazarında ciddi bir hareketlenme yaşanacak demektir. Neden mi? Çünkü söylentiler doğruysa, Disney, Fox'a ait canlı yayın, haber ve spor kanallarını değil film stüdyosunu ve bir takım TV ekipmanlarını satın almaya karar verdi. Disney bu sayede "X-Men" ve "The Simpsons" gibi haklarına sahip olduğu birçok efsane yapımı kolayca yeni içeriklere dönüştürebilir. Bu içeriklere Marvel evreni ve Star Wars da dahil.

Hali hazırda ESPN, ABC ve dahasına sahip olan Disney, bu son satın alma ile birlikte oldukça güçlü bir medya şirketine dönüşecek. Disney'in piyasadaki gücü ise Netflix gibi rakiplerini büyümeye zorlayacak diyebiliriz. Üstelik dijital TV pazarında sadece Netflix değil Hulu da bu durumdan etkileniyor.

Disney'in satın almak üzere hareket ettiği ürünler arasında Fox'un Hulu'daki hisseleri de yer alıyor. Fox, Hulu'nun yüzde 30 hissesine sahip. Bu satın almanın sonucunda Disney, Hulu'nun çoğunluk hisselerini elinde tutabilir. Geçmişte dijital platformlara yöneleceğini açıklayan Disney, bu atılımı yapmak adına Hulu'yu kullanabilir. Dolayısıyla bu gelişmenin Hulu'nun varlığını tehlikeye sokması da mümkün.

Aslında tüm bu gelişmelerin sebebi Netflix. Şimdiye kadar Netflix'in tüketicide yarattığı algı ve kazandığı başarı dijital TV pazarını şekillendirmeye yetti. Üstelik her geçen gün bu pazara daha farklı isimler katılıyor. Geçtiğimiz günlerde Amazon Stüdyolarının Yüzüklerin Efendisi'ni diziye dönüştürmek için harekete geçmesi ya da Facebook'un tek bir dizi bölümü için 3 milyon dolar harcayabilmesi gibi gelişmeleri Netflix'e borçlu olabiliriz. Tabi dijital TV pazarının 2020’de 42 milyar dolara ulaşmasının bekleniyor olması da bu gelişmelerin en büyük etkeni!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.