Facebook TV programları için bölüm başına 3 Milyon dolar harcamayı düşünüyor

Facebook TV programları için bölüm başına 3 Milyon dolar harcamayı düşünüyor

Facebook, bir süredir aklında olan TV programlarını bu yaz hayata geçiriyor. Hem Netflix gibi dizi ve TV sektörünü dijitale taşıyan yayınlara hem de geleneksel olarak kalmaya devam eden kablolu TV yayınlarına rakip olmaya hazırlanan Facebook, bu sektöre girmeyi uzun süredir ertelemekteydi.

YouTube, Netflix, Amazon ve yayın pazarında premium hizmet veren diğer sistemler düşünüldüğünde Facebook bu girişiminde biraz geç kaldı diyebiliriz. Daha önce Nisan ortasında kendi yazılım geliştiricileri konferansında ve ardından 17 Haziran'da gerçekleşen Cannes Lions reklamcılık festivalinde programlarını açıklamak isteyen Facebook, ne yazık ki bu iki tarihte de herhangi bir duyuruda bulunmadı. Şu anda Facebook'un yeni TV programlarını Temmuz'da duyuracağına dair söylentiler mevcut. Yine de bu tarihin Ağustos'a ertelenme ihtimali yüksek gibi görünüyor.

Her halükarda ortaya çıkacak olan programlar iki farklı kategoride karşımıza çıkacak.

Bunlardan biri senaryosu önceden yazılmamış 3-10 dakika uzunlukta da dizilerden oluşacak.  Bu dizilere 5 bin dolar ve  20 bin dolar arası bir meblağ yatıracak olan Facebook, dizilerin sahibi olmayacak. Dizileri, yayınlandıktan birkaç hafta sonra medya şirketleri, bu dizileri Facebook'un platformundan bağımsız olarak kullanabilecek ve başka platformlarda videolar üzerinden gelir elde edebilecek. Facebook bu sistem için şimdiye kadar Vox Media, BuzzFeed, Attn, ve Group Nine Media gibi birçok medya kuruluşuyla anlaştı.

Bu konuda ilgi çeken noktalardan biri de Facebook'un daha yüksek kalitede olan TV programlarını satın alacak olması.

Facebook büyük yetenek ajanslarıyla yaptığı görüşmelerde 30 dakikalık prodüksiyonlara bölüm başına 3 Milyon Dolar ödemeye hazır olduğunu belirtti. Bu da Netflix'in büyük sıçrama yaşamasını sağlayan dizi "House of Cards"a harcadığı miktara yakın. Netflix bu projeye başlangıçta bölüm başı 4.5 Milyon Dolar yatırmıştı.

Facebook ayrıca orta seviyede maliyetlere sahip senaryolu dizilerle de ilgileniyor. Üstelik maliyetler bölüm başına 6 sıfırlı rakamlara kadar ulaşabiliyor.

Facebook'un bu seviyede bir alışveriş yapmasına bir örnek vermek gerekirse; şirketin "Loosely Exactly Nicole” dizisini ikinci sezonda Facebook'ta yayınlanması için harekete geçtiğini söyleyebiliriz. MTV'nin komedi dizisi olan yapım Nicole Byer'ın hayatını ele almaktaydı ve düşük reytingler sebebi ile ilk sezondan sonra yayından kaldırılmıştı.

Bu dizinin MTV'ye bölüm başı maliyeti 700,000-800,000 dolar arasıydı. Facebook'un Gelişim Direktörü Mina Lefevre daha önce MTV'nin Başkan Yardımcılığını üstlenmişti. Onun döneminde ise ekranda “Loosely Exactly Nicole” dizisi vardı. Şubat ayında Facebook'a katılan Lefevre'nin aşina olduğu bir programla işe başlaması pek de şaşırtıcı değil.

Facebook'un bu dizileri yeni bir abonelik sistemi ile piyasaya sunmayacağını varsayarsak, Facebook'un yeni bir reklam modeliyle karşımıza çıkacağını düşünebiliriz.

Nick Grudin'in konuyla ilgili açıklaması ise şu şekilde:

"Hedefimiz Facebook'u insanların video odağında bir araya geldiği bir yer haline getirmek. Oraya ulaşmamıza yardımcı olamaları için bir takım partnerler ve üreticilerle spordan komediye, 'reality show'dan oyuna uzanan etrafında bir topluluk inşa edebileceğimiz program çeşitleri denemekteyiz. Özellikle bölümlerden oluşan programlar üzerine odaklandık böylece değişik dikeylerde ve farklı konularda neyin işe yaradığını anlayabileceğiz. Bu programları şu anda doğrudan biz finanse ediyoruz fakat zamanla bir çok üreticiye videolarını fonlayabilmeleri için Ad Break benzeri kar paylaşımı ürünleri ile yardımcı olmak istiyoruz."

Geçtiğimiz günlerde Facebook'un video içeriklere olan ilgisinden bahsetmiştik. Mobilde yaptığı kategorizasyon düşünüldüğünde Facebook'ta yeni kanallarla tanışmamız an meselesi gibi duruyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.