Bitcoinin yeni rekoru 6420 doların olası nedenleri

Bitcoinin yeni rekoru 6420 doların olası nedenleri

"Bitcoinin yeni rekoru" başlıklı haberlerin bir sonu gelecek mi veya bu artışlar normal hayatımızın bir parçası olacak mı bilmiyorum fakat bitcoin geçtiğimiz gün itibari ile yeni bir rekora imza attı, üstelik son kırdığı rekoru üzerinden sadece 1 hafta geçti. Yeni rekorumuz 6420 dolar. (Şu anda 6.392 dolar dolaylarında)

2017 yılı başlarında 1000 dolar civarında bir değeri bulunan Bitcoin'in yıl bitmeden yüzde 500'den fazla değer kazanması bu rekorları değerli kılıyor. Üstelik her bir rekor sonrası dalgalanmalar olsa da yükseliş devam ediyor. Son dönemlerde alışılmışın dışında olan bir gelişme ise bitcoinin değerinin artmasına rağmen altcoinlerin değeri genelde düşüyor ve ya çok daha düşük oranlarda yükseliyor.

Bitcoin neden yükseliyor olabilir? 

Bitcoin gibi görece yeni bir "değerin" (para birimi de diyebilirsiniz) yükselmesinin arkasındaki ana nedenler neler olabilir diye sorgulamadan edemiyoruz tabii ki. Buradaki yükselişten kastım bitcoinin yıllardır yaşadığı yükseliş değil. O konu çok daha farklı bir yazının konusu olabilir. Burada irdeleyeceğim yükseliş, çok kısa bir süre içerisinde yaşanan bu yükseliş. Sadece dün 1.500 TL gibi bir artış yaşandı, nedenlerini herkes gibi ben de merak ediyorum tabii ki!

Kasım ortasında beklenen hard fork: SegWit2X 

Bitcoinin ikinci defa bölünmesi ile ortaya çıkan Bitcoin Gold'un akibeti henüz netleşmemişken beklenen SegWit2X yaklaşıyor. Kasım ayı ortasında gerçekleşmesi beklenen bu hard fork sonucunda ortaya çıkacak kripto para veya kripto paraların bitcoine oldukça zarar vereceği tahmin konusunda söylentiler dolaşıyor. Tüm bu söylentilere rağmen kripto para yatırımcıları ve yeni yatırımcılar bu bölünme sonucu ortaya çıkacak yeni paralardan elde edebilmek için yerini almaya başlamış olabilir. Bitcoin Cash sonrası Bitcoin sahibi olan herkese sahip oldukları bitcoin kadar Bitcoin Cash verilmişti ve aynı durum Gold bölünmesinde de oldu. (Henüz verilmemiş ama Kasım ayında verileceği söyleniyor.) SegWit2X ile beraber de bitcoin sahipleri bu yeni paraları almayı bekliyor olabilir.

Amazon'un bitcoini ödeme sistemi olacak kabul edeceği söylentisi

Geçtiğimiz günlerde Amazon'un yatırımcılarına 3. çeyrek raporlarını sunduğu video konferansı öncesi yayılan bir söylenti ile bitcoin fiyatları bir anda arttı. Söylenti, Amazon'un bu konferans sırasında bitcoini ödeme sistemi olarak kabul edip etmeyeceğini açıklayacağı söylentisiydi fakat bu konferans sırasında bu konuda herhangi bir açıklama yapılmadı. Buna rağmen bitcoinin artan değeri düşmedi ve söylentiler hala devam ediyor. Aslı olup olmadığı konusunda ise Amazon'dan bir açıklama yapılmadı.

Çin'deki kripto para ticareti yasağı kalkabilir

Bitcoin'in bugün yeni rekorlar kırmasına neden olmuş olabilecek bir diğer söylenti ise Çin'de geçtiğimiz aylarda kripto para ticaretine getirilen yasağın kalkma ihtimali. Bu ihtimal, Cointelegraph'da yayınlanan bir haber ile ortaya atılan bu iddia, siz bu haberi okurken doğrulanmış veya yalanlanmış olabilir çünkü haberde yazılanlara göre 1 Kasım itibari ile hizmet vermeye başlayacak olan zb.com sitesi, Çin'de yaşayan kişiler de dahil herkesin kripto para alışverişi için kendilerini kullanabileceğini iddia ediyor. Sitenin İngilizce ve Çince olması da bu iddianın gerçek olabileceğini gösteriyor. Destek ekibine bu konuda resmi bir bilgi alıp alamayacağımızı sordum fakat henüz dönüş olmadı. Haberde ayrıca, bu sitenin Çin hükümeti desteği ile kurulduğu söylentilerine de yer verilmiş.

Chicago Ticaret Borsası (CME) vadeli kontrat dönemini başlatacağını duyurdu

Bitcoin'deki yükselişin nedenlerinden biri olacak kadar önemli olan son gelişme ise ABD'den geldi. Amerika'nın ticari mal borsası, bir başka deyişle dünyanın en büyük vadeli işlemler borsası bugün yaptığı bir açıklama ile bu yıl sonuna kadar Bitcoin için vadeli kontratları işleme açmaya hazırlandığını duyurdu.

Peki bu duyuru ne anlama geliyor? CME'nin "müşterilerimizin kripto paralara olan yoğun ilgisi" açıklaması, çok daha büyük bir yatırımcı grubunun bir başka deyişle büyük yatırımcının bitcoine yatırım yapmaya başlayacağını söyleyebiliriz. Üstelik bu gelişme, Amerika'nın regülasyon tartışmaları arasında yaşandığı için de oldukça büyük bir önem taşıyor.

Tüm bu gelişmelere rağmen şu anda 106 milyar doları bitcoinde olmak üzere kripto para piyasasındaki 182 milyar dolarlık paranın, dünya ekonomisiyle karşılaştırıldığı zaman oldukça az bir miktar olduğunu görüyoruz. Bu da son 1 yıl içerisinde yüzde 500 büyüyen bir "değer" için aslında güven probleminin henüz aşılamadığını gösteriyor.

Peki sizce bitcoin neden yükselmeye devam ediyor? Yorumlarınızı paylaşmayı ihmal etmeyin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.