Atomico'dan Avrupa girişim pazarına dair 4 önemli soru

Atomico'dan Avrupa girişim pazarına dair 4 önemli soru

Avrupa'nın en önemli girişim sermayesi şirketlerinden biri olan Atomico sadece iyi yatırımlar yapan değil, Avrupa girişim ekosistemi üzerine de kafa yoran bir şirket. Yatırım şirketinin yayınladığı yeni bir sunum bu durumu bir kez daha doğruluyor ve Atomico'nun Avrupa hakkında önemsediği bilgileri bir araya getiriyor.

Skype’ın kurucusu ve eski CEO’su Niklas Zennström’ün kurucusu olduğu Atomico, resmi Slideshare hesabından paylaştığı sunumda bilinmesi gereken konuları ve sorulması gereken soruları bir araya getiriyor.

Avrupa ekonomisi düşüşe geçerse girişimlerin değeri nasıl değişecek?

İlk bölümde Goldman Sachs'ın araştırmasına yer veriliyor ve Avrupa piyasalarında fiyatların düşme eğilimi gösterme olasılığından bahsediliyor. Goldman Sachs'ın önceki dönem analizlerinden çıkardığı öngörüye göre gelecek 24 ay içinde Avrupa pazarında %88 olasılıkla fiyatlar düşüş gösterecek. Bunun nedeni yükselen faiz oranları, olumsuz ekonomik koşullar ve yapısal sorunlar. Atomico da haklı olarak bu duruma parmak basıyor ve 'Halka açık şirketlerdeki çok büyük değerleme düşüşleri henüz halka arz olmayan şirket değerlemelerini de etkileyecek mi?' diye soruyor?

Girişim başkenti olmak için yatırım mı yoksa yetenek mi önemli?

Atomico'nun üzerinde durduğu bir ikinci konu Avrupa'nın girişimci başkentinin neresi olduğuna dair. Atomico, Londra'nın bu konuda ilk sırada geldiğini ve Berlin'in ikinci sıraya gerilediğini gösteren StartupHeatMap verilerini paylaşıyor ve yetenek transferinin para transferinden daha zor olduğu, girişimcilerin yetenek bulmak üzere hareket ettiğine vurgu yapıyor. Atomico, "Elindeki girişimcileri kaçıran/kaçıracak bölgeler daha cazip şartlar için neler yapmalı?" sorusunu ortaya atıyor.

Avrupa'da yatırımlar neden 3 büyük merkezde toplanıyor?

Üçüncü bölümde ise Avrupa'danın 2017 yatırım performansı var. Dealroom verilerine göre 2017'de şimdiye kadar 12 milyar euroya yakın yatırım yapılmış ve bu yatırımların yüzde 64'ü Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya'dan. Atomico bu bölümün sonunda da yatırımların dağılımı açısından rekabet dinamiklerini ve girişim değerlemelerini tartışmaya açıyor.

Kripto paralar pazarı nasıl etkileyecek?

Atomico son olarak kripto para pazarına uzanıyor ve Ripple'a parmak basıyor. Ripple'ın Swift ile 3 günde yapılan para transferini saniyeler içinde yaptığını paylaşan Atomico, kripto paraların geniş ölçekte farklı şekillerde kullanılmasının mümkün olup olmadığını, bu durumda neler olacağını soruyor.

Hatırlarsanız Atomico'nun 765 milyon dolarla kapattığı yeni fonunu ve Avrupalı girişimleri uçuşa geçirmek istediğini bu yıl başında paylaşmıştık. Bu sunumdaki bilgiler Atomico'nun Avrupa'yı kıta olarak düşünmeye devam ettiğini gösteriyor. Sunumda paylaşılan bilgilerin hakettiği değeri görmeyen önemli bilgiler olduğunu söyleyen Atomico, bu bilgileri 'gizli mücevherler' olarak değerlendiriyr. İçeriğin sürekli güncelleneceğini de ekliyor. Dilerseniz sunumun tamamını şu adreste görebilir, yeni bilgiler için tekrar göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.