Yeni fonunu 765 milyon dolarlık rekorla kapatan Atomico, Avrupa'yı uçuşa geçirmek istiyor

Yeni fonunu 765 milyon dolarlık rekorla kapatan Atomico, Avrupa'yı uçuşa geçirmek istiyor

Avrupa'nın en önemli girişim sermayesi şirketlerinden Atomico, yaklaşık 1 yıl önce toplamaya başladığı yeni fonunu tek seferde bulduğu 765 milyon dolar ile kapattı.

Skype'ın kurucusu ve eski CEO'su Niklas Zennström'ün kurucusu olduğu bir yatırım şirketi ve Kuzey Avrupa'dan yayılan güneye yayılan yatırımlarıyla biliniyor. 2013'te 476,6 milyon dolarlık bir fon kapatan Atomico'nun bu son adımı kendi adına bir rekor olmakla birlikte Avrupa'nın da tek seferde alınan en büyük kaynak edinimlerinden biri.

Mattias Ljungman / Atomico

Atomico şimdiye kadar Angry Birds'ün geliştiricisi Rovio, ödeme sistemleri girişimi Klarna, çevrimiçi turizm acentesi GoEuro ve Clash of Clans'ın geliştiricisi Supercell gibi milyarlarca dolarlık girişimlere yatırım yapmıştı. Atomico bu ve benzeri girişimlerden önemli kazanımlar elde etmişti ama stratejisinin değişmediğini ve yine Seri A yatırımlar yapmaya devam edeceğini öğreniyoruz. Tabi daha fazla yatırım yapabileceğini veya yatırım çeki değerinin daha da artacağını söylemek mümkün.

Avrupa vs. Amerika

Diğer yandan ABD pazarıyla bir kıyaslamasını yapan Atomico ortaklarından Mattias Ljungman, Avrupa'nın bu alandaki deneyiminin ABD'ye nazaran daha yeni olduğunu söylüyor. Özellikle özel sermaye şirketi sayısının Avrupa'da da artış göstermesi gerektiğine işaret ediyor ve eğer yatırımcılar bu durumu anlarsa ABD'yi bile geride bırakabilecek bir potansiyelin olduğuna parmak basıyor. Hali hazırda Atomico devlet fonları ile emeklilik yatırım fonlarından destek görüyor ve ABD'de olduğu gibi yeni ve özel sermaye kaynaklarının bu dikeye yönelmesini bekliyor.

Yatırım yaptığı şirketlere değer katmak konusunda sistemli çalışmalar yürüten Atomico, aynı zamanda düzenlediği çeşitli etkinliklerle kendi bölgesindeki sektörü canlı tutmak istiyor.

Hatırlatmak gerekirse Niclas Zensström Avrupa’da bir çok milyar dolarlık fırsatlar olduğunu ve Avrupa’dan 10 yıl içinde Google büyüklüğünde bir şirket çıkabileceğini söylemişti. Bakalım bu iddialı açıklamalar Atomico'nun 2017 adımlarında ne kadar gerçeğe dönüşecek...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.