Steve Wozniak: "Yapay zeka insanlara yardım için var, insanların yerini almak için değil"

Steve Wozniak:

Apple'ın kurucu ortağı ve kişisel bilgisayarların öncülerinden Steve Wozniak, bilgisayarların gelişim sürecinde kendi deneyimlerini ve yapay zeka teknolojisinin büyümesi hakkındaki görüşlerini Money 20/20'de paylaştı. Tesla'nın otonom sürüş teknolojisinden, bitcoin ve yapay zeka teknolojisine kadar değinen Wozniak, samimi tavırları ve esprileriyle etkinliğin en dikkat çeken konuklarından biri oldu.

Bilgisayarlar düşündüğümüzden çok farklı yönde ilerledi

Wozniak, bilgisayar teknolojisinin ilk başta düşündüklerinden çok daha farklı yönde ilerleme gösterdiğini, endüstrinin nasıl gelişeceği ve tüketicilerin bilgisayarları nasıl kullanacakları konusunda yanıldıklarını ancak ancak platform konusunda haklı olduklarını söylüyor.

Tabi ki daha sonra iPhone'ların piyasaya çıkmasının herkesi ne kadar şaşırttığından ve internetin en önemli unsur haline gelmesinden bahseden Steve Wozniak için Siri gibi özelliklerle teknolojinin daha çok kullanıcı davranışlarına ve ihtiyaçlarına uygun olmaya başlaması teknolojiyi kullanıcı dostu haline getiriyor. Örneğin "Siri, kullanıcıların arkadaşı ve onlardan biri" diyen Wozniak, akıllı telefonlardan önce ilk iPod'lar insanların ellerinin altındaki gücü keşfetmelerini sağladığını hatırlatıyor.

Robot teknolojisini arkadaşımız olarak görmeliyiz

Wozniak, yapay zeka konusuna oldukça olumlu bakarken, bunun insan gücüne ne kadar yardımcı olacağını söylüyor. Yapay zeka Wozniak'a göre sadece fiziksel gücün yerini almayacak; aynı zamanda akıl gücüne de fazlasıyla yardımcı olacak. Artık insanlar bilgisayarları nasıl yönetecekleri konusunda daha fazla kafa yormak zorunda kalmayacaklar. Bunun yerine yapay zeka insanların düşünme şekillerinin bir taklidi gibi olacak.

Robot teknolojisini bir tehdit olarak görmektense, bir ortak ve arkadaş olarak davranmayı seçersek, yapay zeka konusunda endişelenmeye de gerek kalmayacağını vurgulayan Wozniak için, doğal değişimle birlikte insan gücünün ve iş imkanlarının da değişmesi kaçınılmaz. Yani eğer yapay zeka veya robotlar olmasa bile bu değişim kaçınılmaz olacak. Bu yüzden yapay zekayı insan gücüne yardımcı olarak düşünmek en önemlisi.

Otonom sürüş deneyimi o kadar da güvenli değil

Kendi Tesla aracından ve otonom sürüş deneyimden bahseden Wozniak, istatistiklerin aksine otonom sürüşü o kadar da güvenli bulmadığını söyleyerek bir anlamda Tesla'yı eleştirdi. Otonom sürüş teknolojisi konusunda Audi ve Tesla'yı karşılaştıran Wozniak için Audi bu konuda biraz daha önce. Ancak yine de bu teknoloji üzerine daha çok çalışmaların yapılması gerektiğini söylüyor.

Bitcoin'e hayranım çünkü matematiği kullanıyor

Kendisi de bir matematikçi olarak bitcoin kullanımına hayran olduğunu belirten Steve Wozniak, blok zinciri teknolojisini de yakından takip ettiğini söylüyor. Kripto paraların ise bitcoin olarak değerlendirilmemsi gerektiğini, hatta kripto paraların bitcoinlerden çok daha öte bir kavram olduğunu, Rusya'nın daha önce sizlerle de paylaştığımız CryptoRuble adıyla kendi kripto parasını duyurduğunu da ekliyor.

Wozniak, bitcoinlerin matematiği kullanmasının kendisini çok etkilediğini, blok zinciri için ise ilginin bu kadar yoğun olmasının hayret edici olduğunu söylüyor. Bitcoinleri altın ile karşılaştıran Wozniak, altın her zaman kazılıp elde edilebilecekken, bitcoinlerin tamamen düzenli ve matematik bazlı olmasını vurguluyor. Ayrıca Apple'ın bankalar için tehdit oluşturmadığını aksine bankalarla birlikte çalıştıklarını da ekliyor.

CNBC teknoloji muhabiri moderatör Deirdre Bosa, son derece samimi ilerleyen oturumu Wozniak'a yönelttiği şıklı sorularla sonlandırdı. Merak edenler için, Wozniak'ın cevapları: Masaüstü ve laptop arasından laptop, en iyi yapay zeka karakteri olarak Chappie, Siri veya Alexa: Alexa, Marvel ve DC: bütün süper kahramanlar.

Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla katıldığımız Money 20/20 etkinliği tüm hızıyla devam ediyor. Oturumlar ve içerikler için bizi takip etmeye devam edin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.