Rusya ulusal kripto parası olarak CryptoRuble'yi çıkarabilir

Rusya ulusal kripto parası olarak CryptoRuble'yi çıkarabilir

Rusya ve kripto para dünyası arasındaki ilişkinin "karmaşık" olduğu bir dönemde CoinTelegraph tarafından yapılan bir haber kafaları iyice karıştırmış gibi görünüyor. Yapılan haberde, yerel kaynakların paylaştığı ve resmi olarak doğrulanmayan kaynaklara göre Putin'in kapalı kapılar ardında Rusya'nın resmi kripto para birimi olarak CryptoRuble'yi yayına alacaklarını bildirdiği yer alıyor. Her ne kadar kripto para dünyası için olumlu bir gelişme gibi görünse de "merkezi olmayan" özelliği olmayacağı için CryptoRuble'nin diğer kripto paralarla aynı özelliği taşıması pek mümkün değil.

Madenciler tarafından çıkarılamayacak olan CryptoRuble'nin sadece yetkili makamlar tarafından çıkarılacak, kontrol edilecek ve muhafaza edileceği de yine haberde yer alan detaylar arasında.

CryptoRuble, her yerde ve her zaman Ruble ile değiştirilebileceğini fakat CryptoRuble sahibi ana paranın nereden geldiğini açıklayamaz veya kanıtlayamazsa bu paradan yüzde 13 vergi alınacağını belirtiliyor.

Haberin kaynağı olarak gösterilen Haberleşme Bakanı Nikolay Nikiforov şöyle diyor: "CryptoRuble'yi çok basit bir sebepten dolayı çıkaracağımızı söyleyebilirim: eğer biz yapmazsak 2 ay sonra EurAsEC'deki (Avrasya Ekonomi Topluluğu) komşularımız yapacak."

Yapılan bu haber her ne kadar Rusya'nın kripto para dünyasına resmen girdiğini gösterse de bitcoin veya diğer kripto paraları onayladıkları veya yasallaştırma yolunda adım atacakları anlamına gelmiyor. Aksine Putin'in geçtiğimiz günlerde merkezi olmayan kripto paraların terörizm ve vergi kaçakçılığı gibi amaçlar için kullanıldığını belirterek dikkatli olunması gerektiğini belirtmişti.

Rusya'nın bu yeni kripto para ile beraber her ne kadar merkezi bir sistem kuruyor olsa da kripto para dünyasına Rusya merkezli bir para birimini dahil etmek, hem diğer ülkeler hem de bireysel yatırımcılar için yeni bir alışveriş savaşının da başlangıcı olacak diyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.