Uber modelini iki tekerli ulaşıma uygulayan Taximono, motosiklet sahipleriyle yolcuları bir araya getiriyor. Bir süredir test çalışmalarını sürdürdüğünü bildiğimiz girişim, nihayet Eylül hizmet vermeye başladı ve Android & iOS uygulamalarını yayınladı.
Rıdvan Göçemen'i kurucusu olduğu Taximono, İstanbul’un trafik sıkışıklığında akla gelen bir fikrin eseri. “Bir gün yine aracımla trafikte kalmışken yanımdan geçen motorları gördüm ve acaba birine söylesem beni de yolu üstünde bir yere bırakır mı?" diye düşündüğünü anlatan Göçemen, bu fikrinin üzerine gitmiş ve İstanbul merkezli Taximono’nun kuruluşuna imza atmış.
Şu anda İstanbul’un merkez bölgelerinde hizmet veren Taximono, motosiklet sürücülerini belli elemelerden geçirerek uygulamaya dahil ediyor. Tüm elemelerden geçen kişilere de ‘Taximono Pilotu’ adını veriliyor. Aldığım bilgilere göre şimdiye kadar 500’den fazla kişi Taximono Pilotu olmak için başvurmuş. Ancak testleri geçip sisteme dahil olan kişi sayısı 100’ün üzerinde.
Tüm şartları karşılayan motorcular sisteme dahil olabiliyor
Sadece ‘Maxi Scooterları’ kabul ettiklerini söyleyen Rıdvan Göçemen, “Sürücülerimizi en az 5 yıl deneyimli kişilerden seçiyoruz ama deneyim ve motorun uygunluğu da yetmiyor. Sigorta ve muayene kontrolü yapılıp adayların daha önce kaza yapmamış olmasına dikkat ediyoruz.” diyor. Göçemen, Taximono pilotlarının yarısından fazlasının beyaz yakalı ve mimar (yüzde 35 beyaz yakalı, yüzde 25’i mimar) olduğunu da paylaşıyor.
Güvenlik ve hijyen konusundaki durumu sorduğumda ise Göçemen, Taximono pilotlarının sürüş öncesinde yolculara kask, reflektör, yelek ve dizlik temin ettiğini; hijyeni sağlamak için de her müşteriye kask takmadan önce bone verildiğini belirtiyor. Keza belirli periyodlarla bakım kontrolü yapıldığını da ekliyor. İstenmeyen bir kaza durumunda ise yolcular, sürücünün zorunlu trafik sigortası kapsamında güvence altına alınıyor.
Motosiklet sürücülerine ek gelir imkânı
Sadece mobil uygulama üzerinden dijital ödeme yöntemini kullanan Taximono, yola çıkmadan önce kaç km yol gidileceğini ve ne kadar tutacağını göstebiliyor. Yolculuk ücretinin de yüzde 80’ini sürücüye verip, yüzde 20’lik komisyon ile kendi gelir akışını sağlıyor. İstanbul’da tamamen ulaşılabilir hale geldikten sonra asıl hedeflerinin Türkiye’deki diğer şehirlere açılmak olmadığını söyleyen Rıdvan Göçemen, yurtdışındaki büyük metropollerde Taximono markasını duyurmak istediklerini ifade ediyor. “Amacımız Taximono’yu global bir marka haline getirmek.” diyor.
2017 Haziran ayı TÜİK verilerine göre motosiklet tescil adetleri, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 arttı. Bu yılın Haziran ayında trafiğe tescili yapılan motosiklet adetlerine göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2 artarak 16.479 adet oldu. Bu artışla beraber motosiklet kullanıcılarının ve motosikletin ulaşımdaki payı hızla artıyor.
Özellikle merkezi bölgelerde çalışan kişileri hedef kitlesi olarak gören Taximono’nun ne kadar tercih edileceğini şimdilik muamma. Ancak girişim müşteri memnuniyetini yüksek tutmak için bir destek ekibi kurmuş. E-posta veya çağrı merkezi üzerinden şikayetlere hızlı dönüş yapmak üzere kendini hazırlamış. Taximono pilotlarıyla konuşmak istediğinizde ise kendi numaranızı paylaşmadan 0850’li hat üzerinden iletişim kurabiliyorsunuz.
Taximono'yu incelemek isterseniz Taximono.com'u ziyaret edebilir veya direkt Android & iOS uygulamalarını indirebilirsiniz.