Google'ın trafik edinmek için yaptığı anlaşmalar reklam devini nasıl etkiliyor?

Google'ın trafik edinmek için yaptığı anlaşmalar reklam devini nasıl etkiliyor?

Dünyanın en büyük reklam ağlarından birine sahip olan Google, kendi kasasını doldurduğu gibi yatırımcılarını memnun etmeyi başarıyor. Ancak bu konuda çok göze çarpmayan ve yatırımcıları endişeye sevk eden bir detay var; Google’ın iş ortaklarına ödediği anlaşma bedelleri.

Bloomberg’de Shira Ovide’ın yaptığı analize göre Google’ın varsayılan arama motoru olmak vb. işler için ödediği para 2012’den beri yükselişte. Üstelik sadece Google’ın ödediği tutarlar değil, bu tutarların gelir içindeki payı da artıyor ve bu durum bazı yatırımcıları endişelendiriyor. Paylaşılan rakamlara göre Google’ın söz konusu iş ortaklarına ödediği tutar 2012 yılında gelirlerin yüzde 7’sini oluşturuyordu. Bugünse bu oran yüzde 11’e kadar çıkmış durumda.

Google, pazar hakimiyetini korumak ve gelirlerini artırmak için yaptığı bu anlaşmalara ödediği tutarlar ise son 4 yılda 3 kattan fazla artmış durumda. 2012’de 2 milyar dolardan biraz fazla ödeme yapan Google, 2016’da 7,2 milyar dolar ödeyerek masraflarını ciddi ölçüde yükseltmiş. Ovide, Google'ın geniş anlamda bu anlaşmalara ödediği yıllık tutarın ise 19 milyar doları bulduğunu söylüyor.

Vergi artışları ve yeni regülasyonların etkisi

Bu anlaşmaların hangi şartlar altında imzalandığı bilinmiyor ancak yapılan tahminler Apple’a ödenen tutarın 3-4 milyar dolar seviyesinde olduğu yönünde. Yani Google’ın iş ortaklarına ödediği ’trafik kazanım ücreti' pastasının büyük dilimini Apple alıyor. Bu durum Apple için memnun edici bir durum ancak Google yatırımcıları konuyu tartışmaya açmaktan çekinmiyor. Masrafların artan yüzdesi ve Google’ın Avrupa ve ABD’de yeni regülasyonlarla daha fazla vergi ödeme durumu yatırımcıları düşündüren detaylar. (Bkz: Google'ın ödediği vergileri azaltma taktiği)

Üstelik bu gelirler sadece vergi harcamalarının artmasını değil, iş ortaklarıyla yapılan anlaşmaların içeriğini de etkileyerek Google’ın gelirlerini doğrudan etkileyebilir.

Rusya örneği

Bu durumun son dönemdeki örneklerinden biri Google’ın Rusya’daki Android hakimiyetine son verilmesiydi. Rusya’daki Android sürümlerinde arama motoru ve ön yüklü uygulamalar konusunda Google hakimiyetinin kırılması Yandex’in başarısı olarak yorumlandı. Yandex hisselerinin o günden bu yana yüzde 43 artması da konunun değerini pekala gösterir nitelikte.

Kimi yatırımcılar önümüzdeki dönemde bu gibi gelişmelerin Google’ın gelir akışını olumsuz etkileyeceğinden endişe ederken aksi yönde yorumlar da var. Bu yorumların dayandığı nokta ise Google’ın 2018’de ödenen tutarlar konusunda rahatlayacağı yönünde. Özellikle Google’ın Apple’a taahhüt ettiği tutarın büyük kısmını atlattığı ifade ediliyor ve Google’ın önümüzdeki yıl daha rahat olacağı savunuluyor.

RBC Capital Markets analyst Mark Mahaney ise bu değişimleri hesabını şöyle yapıyor; Google’ın iş ortaklarına ödediği tutarlardaki her yüzde 1’lik artış şirketin öngörülen gelirlerini yüzde 1 kadar düşürecek. Bu da 280 milyon dolar kâr anlamına geliyor.

Yukarıda bahsettiğimiz rakamların önemli olduğuna şüphe yok. Diğer yandan yatırımcıların hemen saf değiştireceğini söylemek de biraz iddialı olur. Yıl sonu finansal raporları açıklandığında neler olduğunu yeniden yorumlayabiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.