Rusya, Google'ın ülkede Android üzerindeki hakimiyetine son verdi [Güncelleme]

Rusya, Google'ın ülkede Android üzerindeki hakimiyetine son verdi [Güncelleme]

Rusya Anti-tekel Birliği, Android için Rusya'da yeni bir dönem açıldığını duyurdu. Artık Rusya'daki Android kullanıcıları arama motoru tercihi ve ön yüklü uygulamalar konusunda tercih yapabilecek.

Biraz önce yapılan resmi açıklamaya göre Moskova Bölge Tahkim Mahkemesi ile Google arasında iki yıl süren yasal süreç karar bağlanmış. Google, Android'deki uygulama ve mobil arama tarafındaki baskısını geri çekmeyi kabul etmiş. Yani Rus kullanıcılar bu iki alanda Google'ın tekeline bağlı kalmayacak.

Rusya Anti-tekel Birliği, Google'ın pazarda hakim güç olmak suretiyle rekabeti koruma kanununa aykırı hareket ettiğini Eylül 2015'te açıkladığını hatırlatıyor ve ön yüklü uygulamaların Google tarafından rezerve edildiğini ve bunun uygulama pazarlaması konusunda en verimli yol olduğunu söylüyor. Google arama uygulamasının Android'de varsayılan olarak geldiğinden ve bunun da diğer rakipleri etkilediğinden bahsediliyor.

Gelinen noktada Google'ın bu iki konudaki baskın gücü kırılırken Google'ın üreticileri zorlayan anlaşmalar yapması da mümkün olmayacak. Google, şimdiye kadar yaptığı ihlallerin içinse 438,067,400 ruble (28,6 milyon TL) ceza ödeyecek.

Arkady Volozh: 55 milyon kullanıcı artık daha özgür

Diğer yandan Rusya'nın 1 numaralı arama motoru olan Yandex'in CEO'su Arkady Volozh bu gelişme üzerine bir yazı kaleme almış ve Rusya'daki 55 milyon Android kullanıcısının artık kendi seçimlerini yapmak konusunda özgür olduklarını dile getirmiş. Volozh, gelinen noktada hem Rusya Anti-tekel Birliği'ne hem de Google'a teşekkür ederek rekabetin inovasyonu tetikleyeceğine de değinmiş.

Bakalım yeni dönemde Google'ın Rusya pazarındaki gücünün ne kadar etkilenecek ve bu kararı emsal alarak benzer adımlar atıp atan ülkeler olacak mı...

Güncelleme: Google Türkiye'den konuyla ilgili şu açıklama paylaşıldı;

​"Yandex ile ticari bir anlaşmaya varmış ve Rusya’nın rekabet düzenleyicisi Federal Antitekel Servisi (FAS) ile Android üzerindeki Google uygulamalarına ilişkin rekabet davasını çözüme ulaştıran bir mutabakat sağlamış olmaktan memnuniyet duyuyoruz."

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.