Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales: Bence ICO'lar dolandırıcılıktır

Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales: Bence ICO'lar dolandırıcılıktır

Wikipedia'nın kurucusu CNBC'de dün yayınlanan röportajında son zamanların kötü çocuğu ICO'lar hakkında oldukça sert açıklamalarda bulundu. CNBC ile konuşan Jimmy Wales, yeni bir blockchain ağının geliştirilmesi amacıyla ortaya çıkan ve token satışı yaparak para toplayan bir çok ICO'yu "mutlak dolandırıcılık" olarak gördüğünü söyledi.

"Bana göre mutlaka dolandırıcılık olan bir çok ICO var insanlar bu konuda oldukça dikkatli olmalı" diyen Wales aynı zamanda blockchain teknolojisine dikkat çekerek, bu işin arkasındaki teknolojinin süper ilginç olduğunu ve uzun bir süre daha hayatımızda olacağını dile getirdi.

ICO'larla ilgili yapılan "balon" ve "dolandırıcılık" yorumları sadece Jimmy Wales ile sınırlı değil. Geçtiğimiz ay ICO'lar hakkında yapılan olumsuz yorumlar tavan yapmıştı ve hatta Çin, ICO'ları yasaklayacağını duyurmuştu. Çin'in ardından aynı kaygıyı taşıyan Hong Kong ve Güney Kore'den de benzer hamlelerin olabileceğine dair söylentiler yayılmaya başlamıştı ve bu da Bitcoin'de dahil olmak üzere neredeyse bütün kripto paralarda ciddi bir düşüşe neden olmuştu. Y Combinator‘ın başkanı Sam Altman'a da değinmeden geçmeyelim: ICO'lar balon ama altında önemli bir gerçek yatıyor.

Wales aynı zamanda, tüm sürecin anonim ve dijital olması dolayısıyla kötü adamları yakalamanın günümüz "para" modellerine nazaran daha zorlu olduğunu ve "Pump-and-dump: (Bir bakıma spekülatörlerin oyunlar oynaması)" ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu belirtiyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), dijital paraların da menkul kıymetler gibi muamele görebileceğini belirten bir rehber yayınlamıştı ve daha sonra benzer duyurular farklı ülkelerden de yapılmıştı. Çin gibi hükümetlerin ise ICO'ları tamamen yasaklamaya kadar gidiyor olması ICO'lar hakkında henüz evrensel bir fikir birliğinin olmadığını gösteriyor.

ICO'ların dolandırıcılık olup olmadığı konusunda görüşlerinizi yorum alanına yazmayı ihmal etmeyin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.