Çin'den sonra Hong Kong da ICO balonundan endişeleniyor

Çin'den sonra Hong Kong da ICO balonundan endişeleniyor

Çin'in ICO'lara karşı soruşturma açılacağını ve toplanan paraların yatırımcılara geri ödenmesi gerektiğini duyurmasından hemen sonra Çin'e bağlı özerk bir bölge olan Hong Kong'un düzenleyici kurumları da ICO mekanizmasının büyümesinden endişe duyduğunu açıkladı.

CoinDesk tarafından paylaşılan rakamlara göre ICO aracılığıyla 2017 yılında toplanan para miktarı 1.6 milyar doları geçmiş durumda. Yakın zamanda paylaşılan bir Goldman Sachs raporuna göre ise 2017 yılında ICO'lar tarafından toplanan paranın erken dönem yatırım şirketleri tarafından toplanan paralardan daha fazla olduğu paylaşıldı.

Bazı umut verici projelere rağmen ICO mekanizmasının dolandırıcılık, para aklama ve yasadışı diğer faliyetlere zemin hazırladığı gibi bir endişe bulunuyor.

Hong Kong'un Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlem Komisyonu'ndan (SFC) Julia Leung, bir demeçte "Hong Kong'da veya başka yerlerde para toplama amaçlı ICO'larda artış söz konusu. Hong Kong'da yapılan ICO'lara dahil olan şirketlerin Hong Kong Menkul Kıymetler kanunlarına tabi olabileceğini bilmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Julia Leung ve iş arkadaşları her ne kadar ICO balonundan endişeleniyor olsalar da Hong Kong'un menkul kıymetlerini ve vadeli işlem piyasalarını düzenleyen SFC, Çin'in ICO yasağı ve 60 şirket üzerinde başlattığı soruşturma karşısında duruşlarını değiştirmiş değiller. Çin'de yapılan uygulamaların şu anda Hong Kong'da uygulanması pek olası değil diyebiliriz.

Hong Kong'da şu anda ICO'lar karşısında gösterilen duruş, satılan şeyin (token) sadece "güvenlik" garantisi verilerek satılıp satılmaması odağında. Yani bir ICO sadece "güvenlik/gizlilik" vaadiyle bir çalışma başlatıyorsa bu durum Hong Kong yasalarına aykırı olarak tanımlanabilir ve yasaları ihlal ediyor olabilirler.

Leung bu yasaların kapsamını da netleştirdi. Söz konusu durum sadece Hong Kong merkezli ICO'lar için geçerli değil, Hong Kong'dan bağış alan/kabul eden tüm kuruluşları yani kısaca açılan her ICO'yu kapsıyor.

Yasal düzenlemeler nedeniyle bir çok ICO, Singapur ve ABD vatandaşlarından gelen bağışları reddetmeye başlamıştı. Bu durum karşısında Hong Kong'da bu listeye eklenebilir gibi görünüyor.

Hong Kong'un önemli bir ticaret merkezi olması ve Çin ile önemli bağlarının bulunması ICO'lar için oldukça önemli olmasını sağlıyor. Bu gelişmelerle beraber yeni ICO'ların nasıl davranacağı şimdilik merak konusu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.